Afbeelding

Koersbalvereniging heeft plaats voor nieuwe leden

OUDE-TONGE - Koersbal is een indoor-variatie op Bowls, een sport die mensen wellicht wel eens hebben gezien op tv. Koersbal wordt, in tegenstelling tot bowls, gespeeld op een mat van 8 bij 2 meter. Deze past precies in de zaal van Stichting Zijn aan de Bernhardstraat 27 te Oude-Tonge. Iedere vrijdagmorgen wordt daar enthousiast gespeeld. Momenteel is er weer plek voor nieuwe leden om aan te sluiten.

Koersbalvereniging ‘De kromme bal’ bestaat inmiddels ruim 25 jaar. Afgelopen 15 december werd dit, vanwege de coronaregelgeving, op bescheiden wijze gevierd. Twee leden van de vereniging zijn al vanaf het eerste begin actief. Er wordt dan ook gespeeld in een gemoedelijke sportieve sfeer. Iedereen wordt in zijn of haar waarde gelaten.

De spelregels van Koersbal zijn iets anders dan bij bowls. Zo is het bij koersbal altijd verboden om op de mat te lopen. De ballen zijn klein en licht, maar hebben door hun bijzondere vorm het effect, dat ze, wanneer de snelheid mindert, steeds meer opzij gaan koersen. Dat komt omdat het gewicht van de bal aan een kant zwaarder is. Het spel begint met het rollen van de ‘Jack’ naar het midden van de mat. De spelers proberen vervolgens vanaf de kop van de mat hun bal zo dicht mogelijk naar de Jack te rollen. Dat lijkt heel makkelijk, maar valt in de praktijk toch enigszins tegen. Door veel oefening gaat het echter steeds beter. Eigenlijk kan iedereen het leren.

Zodra het coronagevaar verminderd is, wordt er weer gestart. Enkele leden zijn al gevaccineerd, maar er wordt sowieso gewacht tot iedereen de tweede prik heeft gekregen. De leden van ‘De kromme bal’ nodigen iedereen uit om dan een keer mee te komen spelen. Door corona en ouderdomskwaaltjes is er weer plek voor enthousiaste volwassenen. Elke vrijdagochtend tussen 8.40 en 11.10 uur wordt er gespeeld in de Bernhardtraat. Mochten er teveel deelnemers zijn, dan wordt er met dubbels gespeeld. Dus kom gerust eens langs, proef en ruik aan dit spel of neem eens een foldertje mee van de koersbalvereniging.