Suggesties BIZ-voorzitters voor evaluatie Steunfonds gemeente

GOEREE-OVERFLAKKEE – De voorzitters van de Bedrijven-investeringszones (BIZ) op het eiland met ondernemers in detailhandel en horeca in Middelharnis (Gert-Jan van der Valk) en Ouddorp (Peter van de Langkruis) hebben in een gezamenlijke brief aan het college van B en W aandacht gevraagd voor suggesties, verbeteringen en knelpunten bij een komende evaluatie Steunfonds gemeente Goeree-Overflakkee.

Door Jaap Ruizeveld

Verbetering van de structuur om gezamenlijk door de huidige crisis te komen en het inzetten van een centrummanager, zijn accenten die in de brief worden genoemd. Die kunnen volgens Van der Valk en Van de Langkruis bijdragen aan een vitaal en aantrekkelijk winkelgebied in Middelharnis en Ouddorp. De BIZ-voorzitters wijzen erop dat eerdere verzoeken om ondernemers tijdelijk te ontheffen van de jaarlijkse BIZ-heffingen of het verstrekken van een eenmalige extra bijdrage niet uitvoerbaar bleken. Wellicht dat een aanpassing van de voorwaarden rond het steunfonds wel uitkomst kan bieden zodat ondernemers hoopvol de toekomst in kunnen gaan. De briefschrijvers vragen het college te onderzoeken of er een mogelijkheid is om via BIZ Middelharnis en BIZ Ouddorp de lokale detailhandel en horeca te ondersteunen met een bijdrage aan BIZ voor een nader af te spreken periode.

Centrummanager

De beide voorzitters kunnen zich niet aan de indruk onttrekken dat met name de detailhandel en horeca niet of nauwelijks gebruik maken van het steunfonds, zo schrijven ze. Juist deze ondernemers worden hard geraakt door de voortdurende coronacrisis. De vraag is dan ook of de voorwaarden van het steunfonds wel voldoende toepasbaar zijn voor deze doelgroep. In de brief wordt gevraagd om nadrukkelijke aandacht voor deze doelgroep onder de eilandelijke ondernemers. Een positieve signaal klinkt bij de inzet van een centrummanager (rond begin april 2021) die dan in ieder geval tot eind dit jaar zijn werkzaamheden kan starten in Middelharnis Centrum. Dit mede dankzij de financiële steun van de gemeente Goeree-Overflakkee. Verwacht wordt dat Ouddorp snel volgt. Van der Valk en Van de Langkruis verwachten dat de 'operationele contacten' met de gemeente verder kunnen verbeteren, zodat bij concrete projecten meer steun wordt ervaren van de lokale overheid.

Een afschrift van de brief is gestuurd aan de gemeenteraad en de FOGO (Federatie Ondernemersverenigingen Goeree-Overflakkee).