Veel eilandelijke stemmen voor lokale kandidaten

GOEREE-OVERFLAKKEE - Stemgerechtigde inwoners van ons eiland hebben vorige week woensdag bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer de kandidaten met roots en binding op Goeree-Overflakkee met een aantrekkelijke score support gegeven. Niet genoeg voor een zetel maar toch een positief signaal.

Door Jaap Ruizeveld

Zo kreeg Daniƫl Huising (plaats 72 bij het CDA) op de eilandelijke lijst met stemmentrekkers 350 voorkeurstemmen, ruim 10 procent van het totale aantal CDA-stemmen op het eiland. Dat waren 28 voorkeurstemmen meer dan Mirjam Nelisse (VVD) die op 322 uitkwam. Spannend was het in het afgelopen weekeind nog of Pieter Grinwis (plaats 5 op de lijst ChristenUnie) het eventueel zou kunnen redden. De partij van Segers kreeg immers 5 zetels. Maar ook hier geldt dat nu ingezoomd wordt op de totale aantallen uit het gehele land uitgebrachte voorkeurstemmen en dan lijkt succes uiterst moeilijk. Grinwis kreeg op Flakkee 174 voorkeurstemmen.

In de vrijdageditie van Eilanden-Nieuws kwamen vorige week genoemde kandidaten allen met een statement aan het woord. Ook Hannie Stuurman, maar Code Oranje verwierf landelijk te weinig steun voor een zetel in de nieuwe Tweede Kamer. De uitslag van de verkiezingen 2021 wordt aanstaande vrijdag bekrachtigd door de Kiesraad. Op de eilandelijke lijst stemmentrekkers staat Mark Rutte op plaats 1, Kees van der Staaij op 2 en Geert Wilders op 3.