De karakters op Fort Prins Frederik.
De karakters op Fort Prins Frederik.

Vier nieuwe lesprogramma’s brengen basisscholieren in contact met erfgoed

GOEREE-OVERFLAKKEE - Berend de Bakker, Simon de Chirurgijn, Mie de Wasvrouw, Pim de Plaagsoldaat. Aan de hand van deze en andere karakters kunnen basisschoolleerlingen op Goeree-Overflakkee van alles leren over Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat. Op verkiezingsdag, woensdag 17 maart, was de online lancering van dit lesprogramma - ‘Vrienden van het Fort Prins Frederik op Goeree-Overflakkee’ - én nog drie andere over eilandelijk erfgoed.

Door Kees van Rixoort

Het lesprogramma over het fort bestaat uit drie lessen voor leerlingen van de groepen 3 en 4. Ze krijgen een filmpje te zien, waarin ze kennismaken met verschillende bewoners van het fort. Soldaten natuurlijk, maar ook bijvoorbeeld een smid, een duivenmelker en de beheerder van het kruitmagazijn. Meer te weten komen over al die beroepen gebeurt met behulp van allerlei voorwerpen uit een soldatenkist. De leerlingen gaan ook op bezoek bij Fort Prins Frederik en tot slot bouwen ze zelf een fort.

De andere drie lesprogramma’s gaan over de visserij, de havenkanalen en de bunkerroute op De Punt. ‘De vissers van Goeree-Overflakkee’ en ‘Van haven naar zee, havenkanalen op Goeree-Overflakkee’ zijn bedoeld voor de groepen 5 en 6. Tot slot is ‘Stiekem seinen, bunkers op Goeree-Overflakkee’ een lesprogramma voor de twee hoogste groepen van de basisschool. Spannend: de leerlingen van de groepen 7 en 8 gaan geheime boodschappen ontrafelen…

Cultuureducatie

De vier nieuwe lesprogramma’s zijn gemaakt in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Kunstgebouw heeft de programma’s ontwikkeld in samenwerking met onder meer het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, WO2GO en de dorpsraad van Ooltgensplaat.

De lespakketten zijn een onderdeel van Cultuureducatie met Kwaliteit, een landelijk programma om het cultuuronderwijs te borgen op de basisscholen. De gemeente Goeree-Overflakkee heeft dit programma omarmd. Hugo Verweij is de regionale projectcoördinator. Hij vertelde tijdens de lancering dat er al meer lesprogramma’s zijn, bijvoorbeeld over de muntschat, en dat er nog programma’s in voorbereiding zijn over onder andere het dialect, archeologie en tramsporen.

"Dit zijn vier prachtige nieuwe onderwijsprojecten", aldus Verweij. "Een uitstekende mogelijkheid om les te geven over het erfgoed van het eiland. We kunnen trots zijn op het resultaat." De regionale projectcoördinator Cultuureducatie met Kwaliteit zei te hopen dat alle programma’s samen op één website komen te staan. Nu is het aanbod nog versnipperd te vinden op de websites van bijvoorbeeld het Streekmuseum, WO2GO, de dorpsraad van Ooltgensplaat en Stichting Podium.

Spelenderwijs

Petra ’t Hoen, directeur van twee basisscholen op het eiland, onderstreepte het belang van interactief cultuuronderwijs. "Zo leid je betrokken burgers op, die hun omgeving kunnen duiden, die weten wie ze zijn en hoe ze in de wereld staan. Dit zijn mooie lessen waarbij je een verbinding legt met de omgeving. Ik word er heel blij van", aldus ’t Hoen, die afsloot met de uitspraak: "Je weet pas wie je bent als je je eigen geschiedenis kent."

Ook Daan Markwat, die als wethouder en voorzitter van de Erfgoedtafel Goeree-Overflakkee aanwezig was bij de lancering, was enthousiast over de vier lesprogramma’s. "Prachtige resultaten, die we ook graag willen benutten tijdens evenementen van de Erfgoedlijn, zoals het publieksevent op het fort later dit jaar", aldus Markwat. "Op deze manier betrek je de jeugd bij het erfgoed: geen dorre les, maar een leerlijn met beleving waardoor je min of meer spelenderwijs de historie van het eiland leert kennen. Dat is toegevoegde waarde voor de toekomst."