Racebaan Poldersweegje: voor bewoners is de maat vol

DIRKSLAND - Je mag er 30 kilometer per uur rijden, op het Poldersweegje in Dirksland, maar tenminste 80 procent van de automobilisten overschrijdt die snelheid. Bewoners spreken over een onacceptabele situatie. Er is een handtekeningenactie ontketend om de urgentie van een oplossing te onderstrepen. Ook de dorpsraad en de gemeente zijn op de hoogte gebracht.

Door Kees van Rixoort

Volgens Franciska Kraaijeveld, die nu twee jaar aan het Poldersweegje woont, neemt het verkeer toe, evenals de snelheid. Toen er pas, tijdens het ontbijt, een auto in een flits voorbij scheurde, was de maat vol. “Ik was er klaar mee. Er zijn hier ook schoolgaande kinderen die veilig moeten kunnen oversteken. Als je vijf minuten naar buiten kijkt, zie je dat 50 procent van de auto’s te hard rijdt. Nee, niet 50, maar zeker 80 procent…”

Het Poldersweegje is een ontsluitingsweg voor een groot deel van Dirksland, waaronder een grote nieuwe wijk aan de zuidzijde. Daar komt nog bij dat er twee basisscholen in de omgeving staan, wat ook het nodige autoverkeer met zich meebrengt. “Het zijn niet alleen de jonge, stoere gasten die te hard rijden, maar ook dames met kinderen achterin én opa’s en oma’s. Bovendien zie je veel vrachtwagens.”

Extra gas

De drukte op het Poldersweegje laat zien dat de infrastructuur niet toereikend is, vindt Kraaijeveld. Dat er veel te hard gereden wordt, is een gevolg van het uitnodigende karakter van de weg: breed en geasfalteerd. Paaltjes, om en om aan beide kanten, zouden de snelheid moeten afremmen, maar vormen juist een aanmoediging om extra gas te geven en zo een tegenligger af te troeven.

Tot botsingen of erger is het wonder boven wonder nog niet gekomen, zegt Franciska Kraaijeveld. “Dat is het wonderbaarlijke. Er is nog niets gebeurd, hooguit een paar botsingen met de paaltjes, maar je vraagt je af wanneer het de eerste keer zal zijn…”

De bewoonster van het Poldersweegje heeft al diverse acties ondernomen. Ze haalde de wijkagent erbij en ze ging langs de deur om handtekeningen te verzamelen. “Ik had een mail naar de politie gestuurd en binnen een halfuur was de wijkagent hier. Die erkende dat hier iets mis is”, zegt Kraaijeveld. De handtekeningenactie oogstte louter positieve reacties bij de bewoners van het Poldersweegje. “Iedereen vindt dat er iets moet gebeuren.”

Veel te veel

Wat? Dat is de vraag. De dorpsraad, die ook is ingeschakeld over het onveilige Poldersweegje, opperde vorige week dinsdagavond wat oplossingen, zoals het instellen van eenrichtingverkeer en het verleggen van de weg, zodat er ruimte ontstaat voor een trottoir. Maar uiteindelijk zal het de gemeente zijn, die zich over de kwestie gaat buigen. De afdeling verkeer heeft al een brief ontvangen van de bewoners.

In navolging van de wijkagent erkende de dorpsraad de onveilige situatie. “Het Poldersweegje is een racebaan. Het is een drukke ontsluitingsweg met veel te veel verkeer”, aldus Aad van den Hoek van de dorpsraad.