INGEZONDEN:

Politiek: Ik begrijp het niet, of misschien wel!

In Eilanden-Nieuws van de afgelopen week stond dat er bij de partij Vitale Kernen GO al voor de derde keer een miskend raadslid afgesplitst en voor zichzelf begonnen is.
Het lijkt wel of er mensen zijn die in de politiek willen, landelijk of regionaal, maar er geen mogelijkheid voor hebben om dat via de normale wegen te bereiken. Dan word je lid van een partij, laten we zeggen: Partij Blij. Deze doet het goed en je komt ook op de verkiezingslijst en je mag meeregeren. Blij met de Partij. Maar ja, je wilt toch wel meer zeggenschap dan dat beetje waar je voor in aanmerking komt. Je plannen worden niet erg gewaardeerd. Wat moet je doen? Weggaan? En dan dat erebaantje in de politiek opgeven? Neen, ander idee. Je kapt met het lidmaatschap. Partij niet blij! Jij wel, want je houdt de zetel ‘gewoon’ voor jezelf in een eenpersoonspartij. Dan kun je je eigen ideeën ter tafel brengen. Dat Partij Blij dan een zetel mist wordt natuurlijk onbesproken gelaten.

Het zou wat zijn als elke acteur die het niet helemaal eens is met een speel-idee van een regisseur vervolgens een eigen gezelschap opricht. Of een muzikant die in gelijksoortige omstandigheden een nieuw orkest wil. Gelukkig kunnen wethouders geen nieuwe gemeente oprichten, dat zou het beleid van de overheid tegenwerken om het aantal gemeentes uit bezuinigingsoogpunt te verkleinen. Ik hoop trouwens niet dat dit systeem zo doorschiet dat het aantal teruggebracht gaat worden naar eentje: de gemeente Nederland. Wie moet dan burgemeester worden? De Koning? Maar wie zal die burgemeester dan moeten installeren…? Dit laatste is natuurlijk onzin, maar dat uitstappen uit een partij en dan met behoud van die zetel voor jezelf beginnen is ook onzin. Het klopt niet. Een partij heeft in de verkiezingen zoveel zetels gewonnen en recht op die plaatsen in de Raad. Als er daar iemand uitstapt blijft die zetel van de partij, en niet van diegene die uitstapt.

Er is een vastgesteld aantal zetels in de vergadering. In de 2e Kamer is er plaats voor 150 zetels en niet voor 151 zetels. In de gemeenteraden zijn de raadszetels ook vastgesteld, dus: weggaan en wachten op de verkiezingen lijkt mij de enig juiste handeling. Dan kun je merken of je gedachten ook met de rest der bevolking overeenkomt. Een uitstapper moet zich ook waarmaken bij de kiezer, of je nu zielig doet van: ze snappen mij niet! Of je vind jezelf zoveel beter dan de te verlaten partij; het enige wat je moet doen is je waar maken in de verkiezingen, en anders is uitstappen gewoon: Stoppen!

Ik vind dat er een stop moet komen op al die betweterende partijgenoten met hun eigen partijtjes. Als je het dan niet met de partij eens bent, stop je of haakt aan bij een andere partij met wel aansluitende ideeën, of je begint op eigen kracht een Nieuwe Partij Blij, dat zou pas eerlijk zijn.

Rob van der Meer
Oude-Tonge