Vragen ChristenUnie over ouderenmishandeling

GOEREE-OVERFLAKKEE - De raadsfractie van ChristenUnie heeft aan het college van B en W van Goeree-Overflakkee schriftelijke vragen gesteld over ouderenmishandeling.

Door Jaap Ruizeveld

Indiener Marielle van den Berg wil graag weten of er in onze gemeente gegevens bekend zijn over dit onderwerp en zo ja of er dan zicht is op het aantal meldingen. Over welk soort mishandeling gaat het dan en zijn er mogelijke oorzaken in beeld. Ook vraagt de fractie of er in de gemeente functionarissen zijn met expertise op genoemd terrein. Of kan het zijn dat het hier een gemengde functie betreft bij aangestelde aandachtsfunctionarissen voor huiselijk geweld en ouderen - en kindermishandeling.

De CU vraagt het college welke plannen en doelen zij heeft bij ouderenmishandeling. In een toelichting bij de vragen wordt gewezen op een publicatie van het landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken Movisie van december 2020 onder de titel 'Veilig en beschermd ouder worden'. Met het versnellen van leerprocessen wordt daar ingezet op een duurzame positieve verandering voor mensen in een kwetsbare positie. Ouderenmishandeling wordt als een groot probleem aangeduid. Enerzijds door de schade die het aan slachtoffers brengt. Anderzijds omdat het een verborgen probleem is. Ouderenmishandeling wordt vaak door betrokkenen verzwegen. Het wordt niet opgemerkt of als zodanig herkend door de omgeving.