V.l.n.r. Annemieke de Raad, burgemeester Ada Grootenboer, Maarten Tanis en Paul de Vries (Foto: Klazina de Bakker).
V.l.n.r. Annemieke de Raad, burgemeester Ada Grootenboer, Maarten Tanis en Paul de Vries (Foto: Klazina de Bakker). Foto:

Vaccineren in Staver gestart

SOMMELSDIJK - Bewoners van het eiland kunnen sinds deze week terecht in De Staver in Sommelsdijk voor een coronavaccin. Het Prieel is omgebouwd tot vaccinatielocatie en de eerste prikken zijn inmiddels gezet.

In het Prieel is een duidelijke route aangegeven. Via de hal, waar bezoekers opgevangen worden, leiden afgezette paden de zaal in. Daar is een prikstraat met vier vaccinatieruimtes opgezet, afgescheiden door tussenschotten. Na de vaccinatie volgt er een wachttijd van vijftien minuten om eventuele allergische reacties te kunnen monitoren. Hiervoor is vlak bij de uitgang een wachtruimte beschikbaar. Op de locatie is er ook een EHBO-post en is er een arts aanwezig. Bij De Staver zijn voldoende parkeerplaatsen. Voor mensen die met het openbaar vervoer komen, rijdt er elk halfuur een pendelbus tussen de bushalte van het gemeentehuis en De Staver.

"Een vaccinatielocatie moet aan een aantal eisen voldoen", vertelt Annemieke de Raad, arts infectieziektebestrijding GGD. "Zo wordt onder andere gekeken naar de veiligheid: is de locatie goed bereikbaar, is er voldoende zicht en kan er anderhalve meter afstand worden gehouden. Maar ook de hygiëne en de supervisie spelen een rol." "Het is een continu proces", vult Maarten Tanis aan. Hij is Programmamanager Vaccineren GGD. "Als het nodig is, worden er gaandeweg zaken aangepast."

250 per dag

Burgemeester Ada Grootenboer is erg blij met de opening. "Het is fantastisch dat we nu een eigen vaccinatielocatie hebben. De Staver ligt centraal en is goed bereikbaar. Het is fijn dat ouderen nu niet meer verder weg hoeven, maar op Goeree-Overflakkee gevaccineerd kunnen worden. Door de inzet van veel betrokken partijen hebben we dit relatief snel kunnen realiseren." Wie in aanmerking komt voor een vaccinatie, krijgt een uitnodiging thuisgestuurd met de oproep om een afspraak te maken. De afspraken in De Staver verlopen via het landelijk callcenter van de GGD. Een afspraak maken leverde in aanloop naar de opening van de vaccinatielocatie nog wat gedoe op, omdat De Staver nog niet bekend was bij het callcenter, terwijl dat wel de bedoeling was. Maar inmiddels werkt volgens de GGD alles naar behoren.

Deze week zullen er ongeveer 250 mensen per dag worden gevaccineerd. De Pfizer-vaccins, die vanuit een opslag komen met een temperatuur van -70 graden Celsius, worden in een speciale koelkast op 5 graden Celsius bewaard. Voor gebruik worden ze klaargemaakt en vervolgens naar de prikstraat gebracht. Uit iedere flacon kunnen zes of zeven doses vaccin worden gehaald. Vaccins die aan het einde van de dag overblijven, gaan naar medewerkers van de vaccinatielocatie. "Daarbij hebben we een vast protocol en werken we van oud naar jong", zegt De Raad. Volgens Tanis zal het gaan om hooguit twee tot vier doses per dag.

"De wachttijden voor het vaccin zijn afhankelijk van de leeftijd", zegt Tanis. "Mensen van boven de tachtig, die een afspraak in De Staver maken, kunnen meestal al binnen twee dagen terecht. We vaccineren nu met het Pfizer-vaccin, dat geschikt is voor mensen van 65+. Voor andere doelgroepen, zoals de leeftijdscategorie 18-65, kunnen we later ook andere vaccins, zoals bijvoorbeeld AstraZeneca gaan gebruiken."

Ook bij de huisarts

Het is lastig om een indicatie te geven van de snelheid waarmee de diverse leeftijdsgroepen gevaccineerd kunnen worden. "Dat is van veel verschillende factoren afhankelijk", geeft Tanis aan. "Met name van de hoeveelheid vaccin die er in Nederland is, en hoeveel daarvan we in Rotterdam-Rijnmond krijgen."

"Sinds enkele weken kan er ook in huisartsenpraktijken worden gevaccineerd", zegt Paul de Vries, die als gepensioneerd huisarts betrokken is bij de vaccinaties. "Daarvoor komen nu eerst mensen die geboren zijn in 1956 en 1957 en patiënten met een hoog risico voor COVID-19 in aanmerking. Zij krijgen een uitnodiging thuisgestuurd." Het vaccineren bij de huisarts wordt gefaseerd uitgerold per provincie, van zuid naar noord en zal binnen afzienbare tijd dus ook in Zuid-Holland en op Goeree-Overflakkee mogelijk zijn. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het AstraZeneca-vaccin.

Wat is er nodig bij de afspraak voor een vaccinatie? "Het is belangrijk om de brief met de uitnodiging goed door te lezen", zegt De Raad. "Daarin staat precies wat er meegenomen moet worden, zoals de uitnodiging zelf, een gezondheidsverklaring en een medicijnlijst."

Geruchten over een tweede priklocatie in Ouddorp kloppen niet, zegt Tanis. "Die komt er niet." Op andere plaatsen in Rotterdam-Rijnmond komen wel veel nieuwe vaccinatielocaties. "Goeree-Overflakkee is de derde, na Rotterdam Airport en Nissewaard", geeft Tanis aan. "We bouwen op naar twintig locaties, waar op het hoogtepunt in april/mei zo’n 150.000 vaccinaties per week kunnen worden gegeven."

"Samen schouders eronder"

Burgemeester Grootenboer spreekt haar waardering uit voor het opzetten van de vaccinatielocatie in De Staver. "Het is een dik compliment waard, want het gaat hier om een operatie waar veel verschillende partijen bij betrokken zijn, zoals de huisartsen, het Rode Kruis en de GGD. Fantastisch dat het zo lokaal gedragen wordt. Zo willen huisartsen zorgdragen voor de supervisie, dat kon binnen korte tijd geregeld worden."

"Die support wordt ook vanuit de GGD erg gewaardeerd", zegt De Raad. "Het geeft een goed en vertrouwd gevoel om op die manier samen te werken." Dat gevoel van ‘samen de schouders eronder zetten’ hoort volgens Tanis, zelf afkomstig van het eiland, echt bij Goeree-Overflakkee. "Het openen van deze vaccinatielocatie is voor mij dan ook extra bijzonder."

Niet iedereen die een uitnodiging krijgt, staat te popelen om gevaccineerd te worden. Wat de burgemeester wil zeggen tegen mensen die nog twijfelen? "Het is belangrijk om je goed voor te laten lichten. Ieder heeft zijn eigen vrije wil als het gaat om vaccineren. Goede informatie helpt om een weloverwogen keuze te kunnen maken."