Jaarwisseling 2020 - 2021 kost de gemeenschap weer veel geld

GOEREE-OVERFLAKKEE – “Het bedrag aan schade is lager dan voorgaande jaren. Door de forse inzet op straat is veel schade voorkomen en het algemene beeld is dat de jaarwisseling zelf zonder grote incidenten is verlopen”. Een samenvattende conclusie vermeld in het Evaluatieverslag Jaarwisseling 2020 - 2021 dat door het college ter kennisneming aan de gemeenteraad is aangeboden.

Door Jaap Ruizeveld

Niettemin gaat het in de eindafrekening om aanzienlijke kosten die voor een gemeente, die sterk moet bezuinigen, fors aankomen. De teller staat op ruim 150.000 euro, verdeeld over posten voorbereiding en opruimen, organisatie initiatief en beveiliging en 53.000 euro directe schade in de jaarwisseling.

Opgemerkt wordt dat door het tijdig opruimen van brandbaar materiaal tijdens de jaarwisseling gelukkig nog veel schade aan het straatwerk/asfalt is voorkomen. Het bedrag zou volgens de Buitendienst, zonder tijdig ingrijpen, dan wel tot 50.000 euro hebben kunnen oplopen. Ook is er nog een te benoemen post dat in de aanloopperiode naar de jaarwisseling (de maand december 2020) een schade door vandalisme is geïnventariseerd van ruim 26.000 euro. Alles bijeen een trieste balans. Gelden die het de gemeenschap heeft gekost en waarbij het maar de vraag is of daderindicatie nog kan leiden tot een verhaal van kosten op enkele overtreders/daders van vernielingen. En hoewel het aanvankelijk bij de jaarwisseling overwegend rustig was op straat moest later die nacht worden opgeschaald met inzet van de ME. De politie (die 73 meldingen van overlast kreeg) maakte 6 keer een verbaal op, 4 in verband met illegaal vuurwerk en 2 bij messenbezit.

Aanbevelingen

In het Evaluatieverslag wordt een duidelijk beeld verstrekt over alle activiteiten die door diensten (van Roxy Security tot brandweer) tijdens de jaarwisseling zijn verricht. Ook over de inzet in het voortraject (Jongerenwerk) om in gesprek jongeren op hun gedrag aan te spreken. Belangrijk zijn ook de aanbevelingen die voor een jaarwisseling naar 2022 zowel op het gebied van beleid als operationeel worden gedaan. Zoals geen stookcontainers meer plaatsen voor het aanleggen van een vreugdevuur en het inzetten op een (totaal of gedeeltelijk) vuurwerkverbod met handhaving van de openbare orde het uitgangspunt is. Dit alles in samenwerking met de Boa’s, politie en beveiligingsdienst om maximaal inzetten op een vuurwerkverbod. Preventie/voorlichting op scholen over risico’s van vuurwerk (als er geen totaal verbod komt) en meer inzetten op het opsporen en vervolgen van daders van vernielingen.

Algeheel verbod

Binnen de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond komen er steeds meer signalen van gemeenten dat zij een voorkeur hebben om een algeheel vuurwerkverbod te continueren. Het is goed om als gemeente aan te sluiten bij de voorstanders van een algeheel vuurwerkverbod waarbij wel moet worden bedacht dat dit in onze eilandgemeente - gezien de uitgestrektheid - veel handhavingscapaciteit zal vragen, staat in het evaluatieverslag.