Afbeelding
Foto:

Digitale ontbijtbijeenkomst VBGO
De Beroepscampus & ondernemend Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Met een ‘hartelijk welkom op deze vroege ochtend’ opent Jan Peter Robijn de digitale ontbijtsessie, welke op donderdag 18 februari vanaf 08.00 uur werd gehouden. De bijeenkomst had als thema ‘De Beroepscampus en ondernemend Goeree-Overflakkee’ en werd georganiseerd door de Vereniging Bedrijven Goeree-Overflakkee (VBGO). Een dag eerder heeft elke deelnemer een tasje ontvangen, waarin een mok en diverse lekkernijen voor het ontbijt te vinden zijn. De ontbijtsessie is op deze manier compleet.

De Beroepscampus is waar het vandaag over gaat. Het eerste deel van de campus staat er fysiek, het tweede deel (waaronder skillslab, shop en beursvloer) zou in de zomer van 2022 gerealiseerd moeten zijn. Deze bijeenkomst heeft als doel ondernemers te inspireren en antwoord te geven op de vraag wat er voor een ondernemer te brengen én te halen is!

Ontstaan

Allereerst geeft Marlies Mulder, ondernemer en vanaf de eerste plannen betrokken bij de Beroepscampus, een korte introductie over het ontstaan van de campus en de verbindingen tussen diverse partijen. Ondernemers, overheid en onderwijs hebben elk hun belangen. Ondernemers kunnen functioneren, als de overheid hen ondersteunt én als er goed personeel is. Jongeren voor het eiland behouden is iets waar zowel ondernemers als de gemeente zich voor wil(len) inzetten. Met een campus kunnen jongeren dichtbij worden opgeleid tot toekomstige medewerkers. Het onderwijs werkt al veel langer samen met het bedrijfsleven en betrekt ondernemers graag bij het opzetten van leerlijnen, omdat wordt opgeleid voor de praktijk. Hoe mooi is het om de theorie doorlopend te kunnen koppelen aan de praktijk! En dat kan in de Beroepscampus te Sommelsdijk! Vanuit de 3O’s is dus een duurzame samenwerking tot stand gekomen, waarbij innoveren een speerpunt vormt.

De praktijk

Na het neerzetten van de ontstaansgeschiedenis en gezamenlijke visie is het woord aan Adrie Krielaart, die namens het onderwijs – RGO/Lentiz - een (letterlijk) kijkje in de Beroepscampus geeft. Ook hij benadrukt dat het hier om een gezamenlijke verantwoordelijkheid gaat. Binnen de campus werken diverse scholen en meerdere niveaus van onderwijs samen met ondernemers en overheid. De acht beroepsprofielen op het vmbo worden genoemd en zijn terug te vinden in de folder, die elke deelnemer in het ontbijttasje heeft ontvangen. Aansluitend krijgen de deelnemers ook echt iets te zien van de dagelijkse praktijk in de Beroepscampus, althans het gedeelte dat al af en in gebruik is. In beeld verschijnt een werkplek voor automontage en een aparte ruimte voor schadeherstel, waar Bosman Schadeherstel de samenwerking met het onderwijs al heeft opgepakt. Ook wordt een heftrucksimulatie getoond, waardoor de praktische insteek van lessen binnen de campus wordt benadrukt. Tot slot geeft Adrie nog een aantal voorbeelden van nog te realiseren onderdelen, zoals het Technolab en de afdeling Groen. Het enthousiasme over zoveel innovatie op de onderwijsvloer straalt ervan af!

CuraMare


CuraMare is één van de partners waar al concrete afspraken mee zijn voor de samenwerking binnen de Beroepscampus. Renate van der Velden, manager ontwikkeling en personeel bij CuraMare, neemt de deelnemers mee in deze ‘good practice’. CuraMare is een organisatie met ruim 3.000 medewerkers. Zo’n 80 tot 85% van deze mensen staat ‘aan het bed’ en is dus direct betrokken bij de zorg op de vloer. Dit is meteen de link naar de campus. Voor zoveel medewerkers wordt veel tijd gestoken in opleiden en ontwikkelen. Bijna alle weken van het jaar worden meerdere dagen per week in beslag genomen door scholingen op gebied van verpleegkunde, bhv, reanimatie, etc. Er is dus behoefte aan een skillslab en dit komt er in het nog te bouwen gedeelte van de Beroepscampus. Op de plattegrond in beeld wordt uitgelegd hoe het skillslab eruit komt te zien. Hier gaat CuraMare dus eigen medewerkers scholing bieden, maar ook het onderwijs kan gebruik maken van de faciliteiten. Samen kom je verder!

CuraMare denkt dat het samenwerken om meerdere redenen goed en noodzakelijk is. Allereerst speelt het arbeidsmarktvraagstuk een grote rol: hoe kom je aan goede medewerkers? Verder is de regionale betrokkenheid iets waar de organisatie waarde aan hecht. Van deze samenwerking kan daarnaast een wervingskracht richting omringende gebieden uitgaan. En tot slot gaat het om ‘ontmoeten’. Binnen de Beroepscampus komen diverse partijen elkaar ook fysiek tegen, wat tot mooie samenwerkingen kan leiden. Overigens wordt breder gekeken dan de zorg. Ook op gebied van bijvoorbeeld Technische Dienst of Horeca zou vanuit CuraMare een link met het onderwijs gemaakt kunnen worden.

Tot slot spreekt Renate de verwachting uit, dat de Beroepscampus ‘the place tot be’ op gebied van opleiden wordt. Leerlingen worden opgeleid, maar organisaties moeten er ook mogelijkheden voor scholing van hun medewerkers ontdekken!

Aanhaken ondernemers

Als laatste spreker neemt Heleen Vlietland, ook namens het onderwijs (CSG Prins Maurits), de deelnemers mee richting de toekomst van de Beroepscampus. Het tweede gedeelte, Noord, moet nog worden gebouwd en ingericht. In de zomer van 2022 zou de complete Beroepscampus er moeten staan. De plattegrond wordt al wel getoond en hierop zijn onder andere lokalen, kantoren, een shop en beursvloer te zien. De beursvloer moet een dynamisch onderdeel binnen de campus worden: juist dáár kunnen de 3O’s samenkomen en elkaar ontmoeten. Heleen noemt concrete voorbeelden om de ondernemers een denkrichting mee te geven. Een kledingwinkel zou bijvoorbeeld de eigen modeshow voor klanten op deze beursvloer kunnen houden, waarbij leerlingen ondersteunen bij styling, horeca, decoratie, techniek, etc. Kleinere winkels kunnen ook de krachten bundelen en gezamenlijk zoiets op de beursvloer organiseren.

Ook zijn er kantoren te huur voor ondernemers, die mogelijkheden zien de verbinding binnen de campus vorm te geven. Pandrs BV, in de persoon van Reinout van Heiningen, is de partij die zal zorgdragen voor de verhuur van diverse ruimtes. Hierbij staat centraal, dat er vanuit het onderwijs inspanning richting ondernemer en vice versa wordt beoogd. Het is de bedoeling dat er voor de beursvloer een jaaragenda komt, zodat er continu afwisseling is en de 3O’s via steeds nieuwe thema’s en bijeenkomsten elkaar treffen.

Ondernemers kunnen dus op diverse manier aanhaken bij de Beroepscampus. Van horeca tot bouw, van techniek tot zorg en op veel meer gebieden wordt de koppeling tussen theorie en praktijk gezocht. Ondernemers die een gastles willen geven, voor hun eigen bedrijf mogelijkheden zien aan te haken, ideeën hebben voor de beursvloer of interesse hebben in het huren van kantoorruimte, zijn van harte welkom in gesprek te gaan met de betrokkenen van de Beroepscampus.

De bijeenkomst wordt afgesloten met het beantwoorden van een aantal vragen. Verder wordt aan deelnemers een verslag en schriftelijk antwoord op diverse vragen toegezegd. Jan Peter sluit de bijeenkomst en dankt alle sprekers voor hun enthousiaste bijdragen en de deelnemers voor hun betrokkenheid en aanwezigheid. “De Beroepscampus is op een mooie manier onder de aandacht gebracht”.

Afbeelding