Even oefenen achter de stoel in Den Bommel.
Even oefenen achter de stoel in Den Bommel.

Goeree-Overflakkee in de ban van schaatsen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De dooi is inmiddels ingezet, maar afgelopen week brak de schaatskoorts uit op ons eiland, want er kon heerlijk worden geschaatst onder een strakblauwe lucht. Overal waar ijs was, waren schaatsers te vinden. Ondanks de schrale oostenwind werden massaal de ijzers ondergebonden. Door de spreiding werd het echter nergens te druk. De kwaliteit van het ijs was niet overal even goed, maar desondanks werd er enorm genoten en leek iedereen blij met dit verzetje na het vele thuis blijven.

Van de ijsbaan in Ooltgensplaat tot aan het Volgerland in Ouddorp, overal werd geschaatst. Op slootjes, op kreken en natuurlijk ook op de ijsbanen. Deze gingen afgelopen vrijdag allemaal open. Onder strikte voorwaarden, maar dat mocht de pret niet drukken. Juist omdat er ook op veel andere plekken geschaatst kon worden, werd het niet te druk op de banen, maar was er voldoende ruimte om baantjes te rijden, pirouettes te draaien of een partijtje ijshockey te spelen. In Den Bommel stonden stoelen op het ijs, als houvast voor degenen, die voor het eerst op schaatsen stonden of voor wie er weer even in moest komen. “Het is al een paar jaar geleden, dat we hebben geschaatst”, vertelden enkele jongens, “en we staan voor het eerst op noren, dus zo’n stoel is best wel handig.”

Het was wel aan te raden om in beweging te blijven, want er stond aardig wat wind op een deel de baan, maar goed ingepakt en door de nodige inspanningen hadden de meeste liefhebbers geen last van de kou. In Stad aan 't Haringvliet lag de baan heerlijk beschut in het zonnetje en daar was dan ook wat meer publiek aanwezig om naar de verrichtingen op het ijs te kijken. Toch was ook daar genoeg ruimte voor zowel schaatsers als toeschouwers. Druk was het wel op de Singelkade in Middelharnis, geen officiële ijsbaan, maar wel een sfeervolle plek om te schaatsen en daar werd dan ook goed gebruik van gemaakt. De kwaliteit van het ijs was echter wat minder goed. “Het ijs is niet best, maar het is hier beregezellig”, aldus een groepje dames, wat even pauzeerde langs de kant van de baan.

Drukte

De meeste ijsbanen waren open als publiek terrein zonder toezicht. Vanwege de coronamaatregelen kon het geen activiteit zijn van een ijsverenging, omdat er dan sprake zou zijn van een evenement en dat mocht dus niet. Waar dat wel het geval was, werd gehouden aan het protocol van de KNSB. Maar zoals gezegd, bleef de verwachtte drukte uit en was het goed toeven op de ijsbanen.

Op sommige wegen nabij schaatsplassen was het wel heel druk. Bij het Volgerland in Ouddorp besloot de gemeente in eerste instantie de weg af te zetten, omdat een gevaarlijke situatie ontstond doordat auto’s aan beiden zijden van de weg geparkeerd stonden en een goede doorgang verhinderden. Na veel boze en verontwaardigde reacties van schaatsliefhebbers uit Ouddorp en omstreken werd deze regel op zaterdag teruggedraaid en in plaats daarvan eenrichtingsverkeer ingesteld, zodat toch in de nabijheid van de plas geparkeerd kon worden. Ook bij de Vliegers in Middelharnis stonden lange rijen auto’s, maar dat zorgde niet voor problemen. Bij de schaatsplas bij de Hofjes in Middelharnis konden mensen gebruik maken van de parkeerplaatsen van de nabijgelegen bouwmarkt en supermarkt. De parkeerplaats van sportpark De Koepel in Oude-Tonge stond eveneens behoorlijk vol. Veel mensen maakten van de gelegenheid gebruik om eens op de Krammer te schaatsen. Daar had men alle ruimte. Anderen gebruikten de buitendijk om heerlijk vanaf te sleeën.

Kortom, het was voor de liefhebbers een weekend vol ijs- en sneeuwpret. Voorlopig is het allemaal weer voorbij, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Lekker schaatsen naast de Ford-garage in Middelharnis.
Ruimte genoeg op de ijsbaan van Oude-Tonge.
Een potje ijshockey op de Singelkade in Middelharnis.
De ijsbaan in Stad aan 't Haringvliet.
Schaatsen op de Vlieger.
Veel schaatsers namen de kans waar om op de Krammer te rijden.