Vragen SGP rondom realiseren zondagopenstelling zwembad

GOEREE-OVERFLAKKEE - De SGP-raadsfractie (indiener Herweijer) heeft aan het college van B en W schriftelijke vragen gesteld over ‘zondagopenstelling’ van zwembad ’t Zuiderdiep in Stellendam. Dit onderwerp is afgelopen jaar besproken door wethouder Bruggeman met SRGO en is opgenomen in de prestatieafspraken met de Stichting Recreatie Goeree-Overflakkee.

Door Jaap Ruizeveld

Herweijer wil weten wat de betekenis is dat het verzoek van de gemeente aan de stichting om ook op zondag open te zijn een meer dwingend karakter heeft gekregen en wat er gebeurt als SRGO niet aan dit verzoek voldoet. Bij twee andere vragen gaat het erom of de coronasteun aan SRGO formeel of informeel afhankelijk is van het realiseren van een zondagsopenstelling van ’t Zuiderdiep en hoe wordt gewaarborgd dat SRGO-werknemers ten volle de vrijheid hebben en voelen om niet in te stemmen met het verrichten van werkzaamheden in ‘t Zuiderdiep op zondag.

Toelichting

In de toelichting stelt de SGP onder andere dat al geruime tijd over zondagsopenstelling van zwembad ’t Zuiderdiep in Stellendam is gesproken. De fractie is hier altijd duidelijk en principieel tegenstander van geweest. Ook vindt de SGP dat de gemeente zich niet zo indringend moet ‘bemoeien’ met het beleid van een zelfstandige stichting. Sommige fracties denken hier anders over. In de raad is hierover nooit een besluit genomen, geeft Herweijer aan en ook het college heeft, voor zover de SGP bekend, nooit besloten om SRGO eenzijdig te verplichten om zondagsopenstelling van ’t Zuiderdiep te realiseren.

Hoe daadwerkelijk vrij?

De fractie verwijst naar een brief die SRGO aan haar werknemers stuurde en waarin werknemers worden gevraagd te laten weten of ze op zondag willen werken. Ook wordt gewezen op de financiële afhankelijkheid van SRGO van de gemeente, onder meer voor ‘coronasteun’. Hoe daadwerkelijk vrij zijn de werknemers om niet in te stemmen met het verrichten van arbeid op zondag, terwijl die vrijheid wel het wettelijke uitgangspunt is, wil de SGP weten. Na de brief is de pilot van de zondagsopenstelling in verband met de coronamaatregelen uitgesteld. Nu het nog altijd de bedoeling is om zondagsopenstelling te realiseren, zijn de vragen echter onverminderd relevant, geeft Herweijer aan.