Afbeelding

Kitevliegers in plaats van windturbines?

MELISSANT - Al enige tijd cirkelt in de polder bij Melissant een grote kitevlieger in de lucht. Het gaat hier om een proef met een nieuwe vorm van windenergie. Een jong, innovatief bedrijf – verbonden aan de TU Delft – is bezig met het onderzoeken en optimaliseren van deze manier van energie opwekken. De locatie op het eiland fungeert daarbij als proeftuin.

Door Erwin Guijt

Kitepower werd in 2016 opgericht en kijkt naar nieuwe manieren van windenergie op te wekken. "We ontwikkelen we de toekomstige generatie windenergiesystemen. Onze innovatieve technologie kunnen de kosten van windenergie aanzienlijk verlagen, die op afgelegen locaties op land of op zee kan worden ingezet." Deze manier van energie opwekken door wind kent volgens het bedrijf enkele grote voordelen ten opzichte van de ‘traditionele’ windturbines. De vliegers zijn goedkoper, makkelijker te vervoeren, zorgen voor minder (geluids- en zicht)hinder en er is beduidend minder materiaal voor nodig. De vliegers hebben een normaal vermogen van 180 kW, jaarlijks loopt dit op tot zo’n 450 MW.

Cyclus

Maar hoe werkt het dan precies? De kite zit met een lier verbonden aan een grondstation. De vlieger wordt in een zijwind-achtig patroon gevlogen om een hoge trekkracht te verkrijgen, om de kabel van de lier in het grondstation te halen. Als de maximale lijnlengte is bereikt, wordt het profiel van de vlieger aangepast om de kabel met lage kracht op te rollen met een kleine fractie van de energie die in de vorige fase is gegenereerd. Deze twee handelingen worden de hele tijd herhaald, en dat resulteert in een positieve netto energieopbrengst. Kortom, het is een continue cyclus van uitrollen en weer oprollen. Voorlopig zal de vlieger nog wel regelmatig te zien zijn, het bedrijf heeft een vergunning tot en met 1 december 2021.

Afbeelding