Het water voor de ijsbaan in Achthuizen is er klaar voor, voor een testje was het nog te vroeg.
Het water voor de ijsbaan in Achthuizen is er klaar voor, voor een testje was het nog te vroeg.

Schaatspret ook op het eiland in aantocht

GOEREE-OVERFLAKKEE - De weersvoorspellingen geven het al een tijdje aan. Het wordt deze week ijskoud in Nederland. In Friesland begint de Elfstedenkoorts op te spelen, maar ook in de rest van Nederland gaat het kriebelen en krijgen velen weer zin om de ijzers eens onder te binden. Dat is op Goeree-Overflakkee niet anders. Toch heeft een aantal ijsverenigingen op het eiland besloten om de banen dicht te houden in verband met de coronamaatregelen. Anderen hebben hun baan juist wel gevuld en hopen dat het ijs in de loop van deze week dik genoeg zal zijn om op te kunnen schaatsen.

IJsvereniging Voorwaarts in Ooltgensplaat is er daar één van. De ijsbaan aan de Sportlaan is afgelopen vrijdag gevuld. "In overleg met ons bestuur is besloten om daarmee te starten", vertelt Arco Korteweg. "Onze baan is maar liefst een hectare groot, dus er is genoeg ruimte voor de kinderen en liefhebbers uit eigen dorp om lekker te kunnen schaatsen. Uiteraard volgen we op en rond de baan het protocol wat opgesteld is door de KNSB. Zo hebben we een aparte in- en uitgang opgesteld en de bankjes rondom de baan zijn gemarkeerd, zodat duidelijk is waar de schaatsen ondergebonden mogen worden. Daarnaast houden we het aantal bezoekers nauwlettend in de gaten. Mocht het te druk worden, dan overwegen we om te gaan werken met tijdslimieten. Gelukkig kunnen we hierbij altijd een beroep doen op vrijwilligers. Dorpsgenoten die graag een handje helpen met het toezicht en vegen van de baan. We twijfelen nog wel of we de koek en zopie zullen openen. Het kan misschien gaan fungeren als publiekstrekker en dat willen we eigenlijk voorkomen. Het belangrijkste is dat er weer heerlijk geschaatst kan worden. Daar gaan we voor."

Kans waarnemen

Of het daadwerkelijk zover komt is nog afwachten. "Het waait behoorlijk en er ligt sneeuw", beaamt Korteweg, "dus het is nog maar de vraag of de conditie van het ijs goed zal zijn. Toch hebben we besloten om het erop te wagen. Als je te lang wacht is het misschien te laat en bovendien kost de voorbereiding ook wat tijd. Het is al weer twee jaar geleden dat er geschaatst kon worden en wie weet hoe lang het straks weer duurt. Dus deze kans wilden we niet laten schieten. We hebben als vereniging al gemerkt dat door de vele ijsvrije jaren het ledenaantal toch is teruggelopen. Onze trouwe leden zijn nu dus weer van harte welkom en anderen kunnen meteen weer lid worden. Voor het geld hoeft men het niet te laten. Het kost maar vijf euro per jaar."

Burgerinitiatief

Ook in Achthuizen hebben vrijwilligers de baan aan de H'Oranjestraat gevuld. Normaliter is het beheer van de ijsbaan in handen van de jeugdgroep, maar dit keer dus een burgerinitiatief. "Gezien de weersvoorspellingen hebben ook wij het er op gewaagd", laat één van de mannen weten. "We hadden zelf de benodigde apparatuur om het water er in te pompen en dus zijn we gewoon begonnen. Het water moest van ver komen en het kostte dus behoorlijk wat tijd, maar het is gelukt. We hopen dat het ijs in de loop van de week dik genoeg is, zodat de kinderen weer lekker kunnen schaatsen. In tegenstelling tot Ooltgensplaat, waar de baan veel groter is, hebben wij de mogelijkheid om er nog een extra laagje op te spuiten mocht de kwaliteit van het ijs wat tegenvallen door de wind en de sneeuw. Ook wij wilden deze kans niet voorbij laten gaan. Als je te laat begint heb je misschien niks. Wij gaan, net als in Ooltgensplaat, proberen het aantal bezoekers te beperken en de koek en zopie blijft hier sowieso gesloten om teveel aanloop te voorkomen. Ons doel is vooral om onze plaatselijke jeugd een veilige plek te bieden om te schaatsen. Kinderen gaan toch op zoek naar ijs in deze periode. We hebben ze daarom liever hier dan op slootjes of gevaarlijke kreken in de buurt, waar niemand toezicht op heeft. Hopelijk kunnen ze straks heerlijk hun gang gaan als het weer ons niet in de steek laat."

IJsbanen en coronaregels

Bij de meeste ijsclubs ligt er inmiddels water op de baan. De banen mogen gewoon open, zolang de verenigingen de coronamaatregelen in acht nemen. IJsclub Stellendam lijkt vooralsnog de enige club op het eiland die op voorhand heeft besloten dat de ijsbaan niet opengaat. "Wij gaan dit jaar de ijsbaan niet onder water zetten in verband met met de covid 19-regels. Wij kunnen hier helaas niet aan voldoen", liet de club weten op haar Facebookpagina. IJsclub Ouddorp heeft de baan wel onder water gezet. "Wij gaan in overleg met de gemeente voor de mogelijkheden, zodat we voorbereid zijn mocht de baan open kunnen."

De ijsbaan in Ooltgensplaat wordt opgespoten.