De beëdiging van Pieter Meijer. (Privéfoto)
De beëdiging van Pieter Meijer. (Privéfoto) Foto:

Pieter Meijer jongste NVM Makelaar-Taxateur van Nederland

GOEREE-OVERFLAKKEE - Maandag 1 februari was een belangrijke dag voor Pieter Meijer uit Ouddorp. Op die dag werd hij officieel beëdigd als NVM Makelaar-Taxateur. Een bijzonder tintje aan dit moment is dat Pieter met het behalen van deze certificering de jongste NVM Makelaar-Taxateur van Nederland is geworden. Een feit waarop zowel hij als de collega’s van Van Rossum Makelaardij heel trots zijn.

Door Adri van der Laan

De 23-jarige Pieter Meijer legde op de eerste dag van februari de eed af waardoor hij officieel NVM Makelaar-Taxateur werd. Hoewel de beëdiging vanwege de coronamaatregelen online - via de laptop - geschiedde is dit toch een kroon op zijn studie van de afgelopen jaren.
Pieter vertelt dat hij niet van jongs af aan al makelaar wilde worden. “Dit kwam pas na een beroepskeuzetest. Daar kwam uit dat ik geschikt was om in de richting van Vastgoed en Makelaardij verder te gaan”. Zo begon hij aan de Hogeschool Rotterdam met deze opleiding in combinatie met één dag werken bij Albert van Rossum. “Albert kreeg vervolgens een vacature voor kantoor Ouddorp. Toen ben ik daar fulltime gaan werken en heb ik besloten me aan te melden bij de Academie Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM)”. Vijf jaar geleden startte hij met deze deeltijdopleiding. In deze combinatie van theorie en praktijk deed hij veel kennis op van de regionale woningmarkt en natuurlijk in het vak van makelaar. Het vergaren van die kennis werd vorig jaar september bekroond met het behalen van de certificaten van VastgoedCert en het NRVT waarmee hij zich Makelaar-Taxateur mag noemen. Vorige week maandag werd hij beëdigd bij de NVM (de branchevereniging).

Vis in het water

Uit het gesprek met de jonge makelaar blijkt dat hij zich als een vis in het water voelt in de makelaarspraktijk. Hij verzekert dat hij alle facetten van het vak met veel plezier uitvoert. Voor een makelaar is het heel belangrijk dat hij of zij, naast kennis van het vak, ook een dosis mensenkennis heeft. Pieter geeft aan dat hij juist dat contact met mensen erg waardeert. “Je begint met de opname waarbij mensen vragen of je hun huis wilt verkopen”. In het eerste contact is het belangrijk dat mensen vertrouwen in jou als makelaar krijgen. De eerste waardebepaling van een woning is dan ook heel belangrijk. Bij de verkoop wordt natuurlijk ook rekening gehouden met de wensen van de verkopers van een huis, want “de verkoper is de opdrachtgever”. Ook maakt Pieter regelmatig gevalideerde taxaties voor de bank. Dit is noodzakelijk voor het verkrijgen van financiering.
Een andere dienst die Van Rossum Makelaardij aanbiedt is de aankoopmakelaar. Dit is een dienst waarbij makelaars mensen die een huis willen kopen adviseren en begeleiden bij het bezichtigen, het bieden en uiteindelijk de aankoop van het huis. Een dienst waar tegenwoordig veel mensen gebruik van maken. Pieter benadrukt dat het heel belangrijk is dat aspirant kopers zich goed voorbereiden op de bezichtiging van een huis. “Sommige mensen nemen meer tijd voor de aanschaf van een auto dan voor de bezichtiging van een huis. Als aankoopmakelaar kun je hierbij de mensen goed van dienst zijn”.

Regionale markt

“Voor een makelaar is het heel belangrijk dat hij of zij goed op de hoogte is van de regio waarbinnen men actief is. Je moet goed op de hoogte zijn van de regionale markt. Vooral nu er op het eiland veel vraag is naar woningen o.a. door kopers van buiten het eiland”, aldus Pieter die geboren en getogen is op de kop van het eiland.
We vertellen geen nieuws dat ook op het eiland de woningmarkt behoorlijk overspannen is. “De huizenprijzen stijgen en dat komt ook hier door het geringe aanbod. Dat laatste is een zorgelijke ontwikkeling en het zit er vooralsnog niet in dat dit verandert. Vooral de vraag naar starterswoningen is groot en de hoge huizenprijzen zorgen ervoor dat er maar weinig huizen voor starters beschikbaar zijn”, aldus Pieter Meijer. “Er zijn ook geen doorstroommogelijkheden voor mensen die momenteel in een starterswoning zitten”.

In deze ‘overspannen woningmarkt’ is het voor de moderne makelaar belangrijk dat er ‘maatwerk’ geleverd wordt. Kopers en verkopers hebben steeds meer eisen “en daar proberen we op in te spelen met alle moderne middelen en kennis die we hebben”, aldus de kersverse makelaar van Van Rossum Makelaardij.

Wat studie betreft heeft Pieter nog meer plannen – “ik ben nog jong en wil graag mijn kennis verbreden” -, want begin dit jaar is hij begonnen met de opleiding BOG-taxateur (bedrijfsonroerend goed) bij de Academie voor Vastgoed.