Raadssteun, maar ook kritisch signaal bij SVHW-budget

GOEREE-OVERFLAKKEE – Wethouder Peter Feller van Financiën zal morgen (woensdag 3 februari) in de vergadering van het algemeen bestuur Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling (SVHW) een kritisch signaal laten horen bij het instemmen voor een begrotingswijziging in 2021 van 12.000 euro.

Door Jaap Ruizeveld

Het is de boodschap van de gemeenteraad Goeree-Overflakkee die donderdagavond besloot geen zienswijze in te dienen - hetgeen mogelijk is in de Gemeenschappelijke Regeling - maar aan te dringen op een kritische blik binnen de eigen organisatie om ruimte te vinden om kleine posten zelf in te vullen. Ook een stemming over het collegevoorstel vonden de fracties niet nodig.

Men ziet SVHW als een degelijk functionerende organisatie, maar juist in deze crisistijd mag worden verwacht dat, evenals bij andere organisaties en in stellingen, er extra zorgvuldig op uitgaven wordt gelet. Petra ’t Hoen (PvdA) kaartte het onderwerp afgelopen donderdag aan bij de besluitvormende fase van de gemeenteraad. De argumenten voor de extra deelnemersbijdrage betreffen onder andere het structureel thuiswerken, het investeren in veilige thuiswerkplaatsen en vergoedingen voor thuiswerken van medewerkers.

De aanvraag voor het extra bedrag, al is het een geringe aanpassing, komt een beetje ongemakkelijk over, stelde de PvdA. Overal moet men, zeker in deze crisisperiode, extra op kosten letten en daarbij kritisch eerst de eigen bedrijfsvoering bezien om in de exploitatie kleine items op te vangen. Deze opmerking werd algemeen onderschreven maar er was ook unaniem vertrouwen in SVHW over een zorgvuldige werkwijze. CDA, VVD, EVV, Vol Vreugde, VKGO, SGP en Groep Jan Zwerus onderstreepten dit nog met een kort statement. CU (Bert Tuk) voegde er nog aan toe dat zijns inziens de SVHW weinig financiële speelruimte heeft. Dus geen zienswijze en geen stemming, maar wel een signaal. Wethouder Feller neemt het aandachtspunt van de raad mee naar de SVHW-bestuursvergadering.