Teun, Tom en Stein bij hun aanmaakblokjesmachine (Foto: Erwin Guijt).
Teun, Tom en Stein bij hun aanmaakblokjesmachine (Foto: Erwin Guijt).

Bouwen aan een machine die van wc-rollen en zaagsel aanmaakblokjes maakt

MIDDELHARNIS - Stein Klaasse, Tom Mooijaart en Teun Exalto moesten in het laatste jaar van hun studie Megatronica in een halfjaar tijd een werkende machine neerzetten. Het drietal maakte een apparaat dat van lege wc-rollen en zaagsel aanmaakblokjes maakt. Afgelopen zaterdag konden sponsors een kijkje komen nemen, met inachtneming van de coronamaatregelen. Ze kregen meteen een paar aanmaakblokjes mee naar huis.

Door Erwin Guijt

Met gepaste trots presenteren ze hun machine ook aan deze krant. Het ziet er op het eerste gezicht misschien vrij ingewikkeld uit, maar in de kern is het idee simpel. Via een buis worden de lege rollen op een transportbandje gebracht. Daar hangt een silo boven, die de halve rolletjes vult met zaagsel en dit samenperst. Dat draait door naar het pick & place-systeem, die vervolgens de aanmaakblokjes per drie stuks in een 3D-gepint treetje zet, klaar voor gebruik.

Potgrond

Hoe zijn ze op het idee gekomen? Tom: "Met z’n drieën hebben we gebrainstormd. We wilden iets met duurzaamheid, recyclen bijvoorbeeld, omdat dat de toekomst is. Het moest een aansprekend onderwerp zijn." Eerst dachten ze aan een machine die potgrond en een zaadje in een potje doen, een soort moestuintjes van de Albert Heijn. Maar de potgrond werd zaagsel en het zaadje verdween. Daarvoor in de plek kwamen de wc-rollen. "Daar doe je normaal niks mee, die gooi je meteen weg. Dus daar wilden we een toepassing voor verzinnen", licht Teun toe.

Voor de opleiding, die ze volgen in Bergen op Zoom, moesten ze met een voorstel komen wat voor machine ze gingen ontwikkelen en welke technieken ze daarbij gingen toepassen. Nadat dit was goedgekeurd, gingen ze aan de slag om het idee verder op papier uit te werken. Dagenlang zaten ze achter de laptop. Samen, maar ook alleen. De taken waren namen namelijk goed verdeeld. Stein: "We begonnen allemaal op onze eigen laptop de machine te ontwerpen in een speciaal programma, om vervolgens krachtberekeningen te maken. Nadat de machine was uitgetekend zijn we de besturing van de machine gaan programmeren en hebben we de elektrische schema’s uitgetekend. Zo hebben we alles samengevoegd tot één geheel."

Gedemonteerd

"We hebben heel veel uitgezocht op internet. Over de specificaties van de materialen en componenten, bijvoorbeeld met welke verschillende frequenties je moet werken." Vanuit de school kreeg het drietal een budget van 500 euro. Daarnaast was het de bedoeling dat er zelf sponsoren gezocht werden. "We hebben alle drie een bijbaantje, dus we hadden al wel wat contacten. Toen we ze vertelden over ons idee, was eigenlijk iedereen enthousiast." De namen van de sponsoren staan aan de zijkant van de machine. Tom somt ze op: "Plaatwerkfabriek, Ubel Techniek, V&H Agroproducts, Hegro Agri Service, ASH Carrosserie, ABG Solar, Hiflex Automatiseringstechniek, SMC, MDE Automation, Neele-vat en Bouwmade willen we bedanken voor hun bijdrage. Kun je dat erin zetten?"

Een cijfer kregen ze niet voor hun project maar hun werk werd beoordeeld met een 'goed'. Tom: "Het was een hele leuke ervaring, en een leerzaam proces. We hebben er veel tijd en moeite ingestoken en er is echt iets moois uitgekomen - een goedwerkend product." Bij Stein thuis wordt de haardkachel aangestoken met de zelfgemaakte aanmaakblokjes, laat hij lachend weten. Alle drie zijn ze trots op het eindresultaat. De machine wordt wellicht tentoongesteld op school, als inspiratie voor de studenten van volgende jaren, anders wordt hij gedemonteerd om de groepjes van volgend jaar van onderdelen te voorzien. Voor Stein, Tom en Teun wacht enkel de stageperiode nog. Niet toevallig gaan twee van hen dat doen bij een organisatie die de machine gesponsord heeft…