Afbeelding
Foto:

Burgemeester Grootenboer: "Afgelopen nachten zijn rustig verlopen"

GOEREE-OVERFLAKKEE - Eilanden-Nieuws zocht rond het ingaan van de avondklok ook contact met de gemeente Goeree-Overflakkee over de avondklok. Burgemeester Grootenboer: “De avondklok is een zeer ingrijpende maatregel die voor niemand prettig is. Maar het is nodig, want het aantal besmettingen blijft ondanks de lockdown veel te hoog. De avondklok is een manier om het aantal contactmomenten te beperken. Het is alleen wel lastig om aan de voorkant te zeggen hoe effectief de maatregel is. De afgelopen nachten op Goeree-Overflakkee zijn rustig verlopen. We houden signalen goed in de gaten en schalen op indien nodig."

Door Erwin Guijt

De burgemeester vervolgt: “Maar nu de besmettelijke Britse en Zuid-Afrikaanse mutaties van het coronavirus ook in ons land rondwaren, moeten we er alles aan doen dat de situatie onder controle blijft. Dus het zou mooi zijn als een avondklok daar een belangrijke bijdrage aan kan leveren. Uiteindelijk blijft de grootste winst die door ons allemaal te behalen is, ons aan de welbekende maatregelen te houden. Afstand houden, mondkapjes dragen, handen wassen, thuiswerken en bij klachten testen."

Noodsituaties

Ook was deze krant benieuwd naar de handhaving van de avondklok. De burgmeester: "De politie en boa’s zijn zichtbaar aanwezig op straat en handhaven waar ze kunnen. Maar wij kunnen natuurlijk niet op iedere straathoek staan. Onze eerste aandacht gaat uit naar het zo snel mogelijk doen stoppen van de overtreding. Wij gaan er vanuit dat, net als bij de overige coronamaatregelen, het overgrote deel van de mensen zich keurig houdt aan de avondklok. Wie tussen 21.00 en 04.30 uur toch op straat is zonder een geldige reden, riskeert een boete van 95 euro."

"De avondklok is een zwaar instrument en heeft een grote impact op het werk van de politie en de boa’s. Werk verschuift van de reguliere taken naar de handhaving van de avondklok. Dat betekent dat er minder capaciteit beschikbaar is voor andere werkzaamheden. Het is daarom nodig dat er duidelijke keuzes worden gemaakt: sommige werkzaamheden zullen we niet of minder moeten doen gedurende de periode dat we de avondklok handhaven. Het betekent bijvoorbeeld dat er minder tijd en aandacht zal zijn voor preventief werk op ons eiland. Maar uiteraard kan de samenleving op ons blijven rekenen in noodsituaties, zoals altijd."