De kledingstukken die horen bij de opgeviste menselijke resten in de haven van Stellendam.
De kledingstukken die horen bij de opgeviste menselijke resten in de haven van Stellendam.

Mogelijk toch 'match' voor opgeviste menselijke resten

STELLENDAM - De in april vorig jaar in de haven van Stellendam opgeviste menselijke resten zouden deze week begraven worden, maar die begrafenis is uitgesteld door de politie. Aanleiding is een mogelijke DNA-match met een vermiste persoon uit Frankrijk.

Dat heeft de Rotterdamse politie vorige week laten weten. "Het profiel dat wij hebben wordt nu door de Nederlands Forensisch Instituut vergeleken met het profiel in Frankrijk. Hopelijk komen we bij iemand uit, die gemist wordt."
In april vond een schipper in Stellendam menselijke resten, een broek en schoenen in zijn visnet. Samen met forensische rechercheurs startte de politie een onderzoek. Het DNA-profiel is vergeleken met de profielen in de databank voor vermiste personen en strafzaken. Ook is er in de DNA-bank voor vermiste personen gekeken van Europol. Alle inspanningen te spijt leverde dat niets op. "Er is later nog een bot gevonden in zee", aldus de politie. "Dat bot bleek na DNA-onderzoek ook tot het lichaam te behoren." Foto's van de kleding werd op Facebook gepost, in de hoop dat er tips binnen zouden komen over vermiste mensen, aldus de politie. "Er kwamen aardig wat tips binnen, maar helaas leidde dat niet tot een identificatie."
De zoektocht van de politie leidde uiteindelijk naar een spoor in Frankrijk, waar het lichaam vermoedelijk vandaan komt. Omdat de menselijke resten verder ontbinden, wilde de politie ze deze week toch begraven op de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam. Die begrafenis is nu dus uitgesteld, in de hoop op een definitieve DNA-match.