Jos van Prooijen (Foto: Wageveld Fotografie).
Jos van Prooijen (Foto: Wageveld Fotografie).

’s Avonds na negenen naar buiten? Het kan met een avondklokhond

MELISSANT – Nog voordat de avondklok een feit was, gingen mensen al op zoek naar mogelijkheden om die beperking te omzeilen. Jassen van Thuisbezorgd zijn razend populair en veranderen via marktplaats.nl voor forse bedragen van eigenaar. Maaltijden bezorgen is immers ook na negen uur ’s avonds toegestaan. De hond aangelijnd uitlaten is ook een uitzondering op de regel om binnen te blijven. En dat is te merken bij Match een Leenhond, een site die vraag en aanbod van leenhonden bij elkaar brengt. Eigenaar Jos van Prooijen uit Melissant heeft de Nederlandse taal verrijkt met een nieuw woord: avondklokhond.

Door Kees van Rixoort

“Normaal heb ik ongeveer tien aanvragen per week, maar nu staat de teller al op meer dan honderd. Dat is tien keer zoveel, het neemt een enorme vlucht”, zegt Jos van Prooijen. “Dat komt duidelijk door de avondklok. Mensen hebben de behoefte naar buiten te gaan. Lekker wandelen met een hond, lekker sporten.”

Echt bizar

Als eerste liet RTL Nieuws de inwoonster van Melissant aan het woord. Daarna liep het storm. “Echt bizar.” Radio 538 belde, het AD, de Gooi- en Eemlander, De Telegraaf en zelfs het internationale persbureau Reuters en de Duitse tv-zender ZDF zoomden in op de mogelijkheid om met een leenhond de avondklok te ontlopen. Van Prooijen kreeg ook bezoek van het NOS Journaal. “De straat stond helemaal op z’n kop. Mensen in het dorp dachten dat hier de hoofdprijs van de Postcodeloterij was gevallen…”

Een ‘beetje’ aandacht voor Match een Leenhond is nooit weg. De site, in 2016 gelanceerd, sudderde wat voort, maar staat nu volop in de belangstelling. Jos van Prooijen: “Die avondklok zorgt wel voor bekendheid. Veel meer mensen weten nu dat Match een Leenhond bestaat.”

Het principe van de site is simpel. Er zijn mensen die graag met een hond op pad gaan, maar zelf geen trouwe viervoeter hebben. Studenten bijvoorbeeld, die geen huisdieren mogen houden op hun kamer. Of ouderen die in een appartementencomplex gaan wonen, waar een hond niet is toegestaan. Aan de andere kant zijn er ook mensen die een hond hebben, maar niet in de gelegenheid zijn om het beest uit te laten. Een reden daarvoor kan ziekte zijn, of onverwachte problemen zoals een echtscheiding. Door corona merkte Van Prooijen al een toename van het aantal hondenbezitters dat hun dier te leen aanbiedt.

Eenzame singles

Ze matcht niet alleen honden – eigenlijk eigenaren en uitlaters – maar ook singles. Dat laatste gebeurt via 40PlusRelatie, relatiebemiddeling voor 40+’ers en 60+’ers. Jos van Prooijen is eigenaar van het landelijk werkende bureau en bemiddelt zelf in de regio Zuidwest-Nederland.

Ook bij 40PlusRelatie zijn de activiteiten sterk toegenomen. Niet zozeer door de avondklok, maar door de beperkende coronamaatregelen die al eerder van kracht zijn. “Sinds corona in Nederland is, komen er veel meer aanvragen voor relatiebemiddeling binnen. Veel singles zijn eenzaam en kunnen niemand ontmoeten: de kroegen zijn dicht, er spelen geen bandjes, alle festivals zijn afgelast…”

Je kan natuurlijk gaan daten om daar verandering in te brengen, maar volgens Jos van Prooijen werkt relatiebemiddeling veel beter omdat er sprake is van persoonlijke begeleiding. “We lopen samen de weg van single naar samen.” Vóór maart 2020 kozen landelijk gezien al vierhonderd singles per maand voor die weg van 40PlusRelatie, daarna zijn er maandelijks zeshonderd op weg naar een geslaagde match.

Door corona hebben Match een Leenhond en 40PlusRelatie een enorme impuls gekregen. “Ik match honden en mensen”, lacht Jos van Prooijen. “Ik breng alles bij elkaar."