Waterschapsbelasting gaat omhoog in 2021

RIDDERKERK - Waterschap Hollandse Delta heeft vorige week de nieuwe tarieven voor de waterschapsbelasting bekendgemaakt. Die gaan omhoog ten opzichte van 2020.

De 'watersysteemheffing gebouwd' is gestegen naar 0,0372 procent van de WOZ-waarde, vorig jaar was dat 0,03610 procent. Aangezien door de stijgende huizenprijzen ook de WOZ-waarde van veel huizen omhoog is gegaan, is een extra stijging voor veel huishoudens te verwachten. De 'watersysteemheffing gebruiker' is omhoog gegaan van 104,51 naar 108,66 euro. Ook de zuiveringsheffing is gestegen naar 67,30 euro voor een 1-persoonshuishouden en 201,90 euro voor een huishouden met twee of meer personen. Vorig jaar waren die tarieven nog respectievelijk 61,82 euro en 185,46 euro.

Met het belastinggeld betaalt het waterschap het werk voor stevige dijken, voor het zuiveren van afvalwater, voor voldoende water en veilige wegen. Dit jaar gaat het waterschap daarvoor onder meer de regionale waterkeringen Puttershoek, Strijen en Dirksland verbeteren en de Visservliet en de Oud-Beijerlandse kreek baggeren. Ook staan de renovatie van het gemaal Oudenhoorn, vervanging van de beluchting van rioolwaterzuivering Zwijndrecht en groot onderhoud aan de wegen gepland. Zo zorgt het waterschap voor schoon en voldoende water, veilige (vaar)wegen en sterke dijken en duinen.

Belastingsoorten

Piet Kome, heemraad Financiƫn, licht toe: "Om alle werkzaamheden in 2021 uit te voeren, heft het waterschap belastingen. Zodat burgers en bedrijven veilig kunnen wonen, werken en recreƫren in Zuid-Holland Zuid." Het waterschap heeft verschillende taken: schoon water, voldoende water, veilige dijken en veilige wegen. Voor elke taak zijn er aparte belastingen, de zogenaamde heffingen. Uit de zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing betaalt het waterschap het zuiveren van afvalwater. Met de watersysteemheffing bekostigt het waterschap schoon en voldoende water in sloten en singels en het onderhoud aan dijken. Ook de maatregelen tegen wateroverlast of droogte worden hiermee betaald. De wegenheffing wordt ingezet voor wegonderhoud. Dan gaat het om wegen buiten de bebouwde kom, met uitzondering van de provinciale wegen en de rijkswegen.

SVHW int de aanslagen voor het waterschap op Goeree-Overflakkee tegelijk met de heffingen voor afval en riolering. Deze aanslag komt meestal eind februari.

Meer informatie over de waterschapsbelastingen staat op www.wshd.nl/over-uw-aanslag en op de site van SVHW: www.svhw.nl/belastingen-en-tarieven.