(Foto: Shutterstock).
(Foto: Shutterstock).

Vragen en antwoorden over het coronavaccin

GOEREE-OVERFLAKKEE - Over het coronavaccin leven veel vragen. Bij de meeste mensen komt die voort uit terechte zorgen, bijvoorbeeld over de snelheid waarmee het vaccin is ontwikkeld. Normaal duurt dat immers minstens een jaar of tien. Andere vragen hebben wilde complottheorieën als achterliggende oorzaak, waarbij foutieve informatie een eigen leven is gaan leiden. In dit artikel heeft de redactie de vragen die momenteel leven gebundeld en voorzien van een antwoord.

Hoe kan het dat het coronavaccin zo snel is ontwikkeld?

Het klopt inderdaad dat het ontwikkelen van een vaccin normaal gesproken vele jaren in beslag neemt. Het korte en simpele antwoord waarom het coronavaccin binnen een jaar klaar was, heeft enkele redenen. De eerste is tijd. De farmaceutische industrie liet alles uit haar handen vallen en stortte zich massaal op de ontwikkeling van een coronavaccin. De tweede reden is geld. Regeringen maakten miljarden euro's vrij om dit mogelijk te maken. De derde reden dat het vaccin zo snel op de markt kwam, is het feit dat verschillende ontwikkelfases naast elkaar liepen, terwijl dat normaal niet zo is. Dat kon ook omdat onafhankelijke medicijnautoriteiten extra mensen inzette om dit mogelijk te maken. Een vierde reden is dat onderzoekers nu kennis met elkaar deelden in plaats van elkaar beconcurreerden.

Is het vaccin eigenlijk wel veilig?

Het coronavaccin moet voldoen aan alle strenge veiligheidseisen die normaal ook gelden, zo meldt de Rijksoverheid. "Bij twijfel over de veiligheid van een vaccin mag het niet worden toegelaten in Nederland. Ook voor de bijwerkingen gelden strenge regels. De voordelen (de werkzaamheid van vaccins) moeten groter zijn dan de nadelen (de bijwerkingen)."

Welke bijwerkingen zouden er mogelijk op kunnen treden bij vaccinatie?

Dat zijn eigenlijk dezelfde bijwerkingen die je bij de meeste andere vaccins ook ziet. Het vaccin is getest op enkele tienduizenden mensen en sommige mensen hebben een paar dagen last van spierpijn of koorts. Over de bijwerkingen op langere termijn is logischerwijs nog niet veel bekend, inschattingen van de wetenschap zijn dat ook die niet anders zijn dan bij andere vaccins.

Kan het vaccin mijn DNA aantasten?

Hoewel een enkeling in de medische wereld dit beweert, is dit volgens verreweg de meeste experts niet mogelijk. Prof. Marjolein van Egmond, immunoloog aan het Amsterdam UMC, legde het onlangs als volgt uit in het Reformatorisch Dagblad. "Ons DNA ligt in de celkern, een afgesloten compartiment. Als er informatie nodig is, maakt de cel daarvan kopieën in de vorm van RNA. Die komen buiten de celkern terecht, waar het wordt verwerkt en afgebroken. Eenrichtingsverkeer dus. RNA kan de celkern niet binnenkomen en daar het DNA veranderen. Dat zou ook heel gevaarlijk zijn. Er zijn altijd uitzonderingen in de biologie. Retrovirussen zoals hiv en hpv kunnen dat namelijk wél. Deze virussen hebben een enzym dat het RNA kan omzetten in DNA. Het coronavirus én het vaccin missen dat enzym. Zij kunnen dus onmogelijk je DNA veranderen."

Hoe zit het met mensen die gewetensbezwaard zijn met betrekking tot vaccinaties?

Deze groep mensen moet niet worden verward met de zogenaamde 'anti-vaxxers'. Hoewel beide groepen tegen vaccineren zijn, gebeurt dat op totaal verschillende gronden. De 'anti-vaxxers' denken dat er verband is tussen vaccinaties en de ziekten waartegen mensen worden ingeënt. Het wetenschappelijke bewijs voor deze bewering is op z'n zachtst gezegd echter flinterdun. Mensen met gewetensbezwaren tegen vaccineren zijn vooral te vinden in de 'reformatorische hoek', om het oneerbiedig te zeggen. "Christenen geloven dat God hun leven bestuurt en dat alles in Zijn handen ligt, dus ook gezondheid en ziekte. Hij geeft het goede, maar laat ook het kwade toe", aldus de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) in een toelichting hierover. "Ziekte is daarmee niet zomaar een ‘probleem’ wat voorkomen kan worden door een ‘prikje’, maar ons confronteert met de breekbaarheid en eindigheid van het leven. Christenen maken echter verschillende keuzes over vaccinatie met in gedachten Gods voorzienigheid. "De een durft zich niet te laten vaccineren uit ontzag voor Gods Vaderlijke zorg. De ander ziet in vaccinatie een geoorloofde voorzorgsmaatregel, waar dankbaar gebruik van mag worden gemaakt. Deze verschillen maken duidelijk dat het belangrijk is om goed over vaccinatie na te denken. In ieder geval kan vaccineren nooit in de plaats komen van het vertrouwen op God. Uiteindelijk is elk middel en elke voorzorgsmaatregel afhankelijk van Zijn zegen. Dat geldt ook voor vaccinatie."

Waarom is het zo belangrijk dat zoveel mogelijk mensen worden gevaccineerd?

"Een vaccinatie biedt bescherming tegen het coronavirus. Een vaccinatie beschermt niet alleen mensen zelf, maar ook hun familie, vrienden en de kwetsbare mensen om hen heen. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe meer mensen beschermd worden tegen het coronavirus." (Saskia van Leeuwen, GGD)

Waar kunnen inwoners van Goeree-Overflakkee zich straks laten vaccineren?

De GGD is momenteel volop bezig met het uitrollen van het vaccinatieprogramma in Nederland. Het is de bedoeling dat ook op Goeree-Overflakkee 1 centrale locatie in te richten als vaccinatiecentrum. Momenteel zijn de GGD en de gemeente in overleg om te kijken of De Staver in Sommelsdijk hiervoor een geschikte locatie is.