Afbeelding
Foto:

Samenwerking sleutelwoord bij toespraak burgemeester

Vervolg voorpagina

Met betrokken partijen werkt de gemeente aan een intensieve aanpak om drugsverslaving tegen te gaan. Zorg, politie, onderwijs, kerken en gemeente, allen zien de noodzaak om gezamenlijk actie te ondernemen. Dit werd onderstreept door de hoge uitkomst van speedgebruik uit het rioolwateronderzoek van 2019. “Ook u als inwoners hebben we hard nodig bij de bestrijding van drugsverslaving”, zei de burgemeester. "Drugsgebruik bestaat niet zonder criminaliteit. Er wordt ontzettend veel geld verdiend met de drugshandel. Een voorbeeld: In Ooltgensplaat werden recent duizenden kilo’s grondstoffen voor drugs aangetroffen. De georganiseerde criminaliteit heeft de ‘bovenwereld’ nodig, om bedrijven op te richten, vergunningen te krijgen en gebruik te maken van panden. Dat is ondermijning. Schadelijk en ontwrichtend voor de samenleving. Het is belangrijk om hier goed zicht op te houden en daar zetten wij scherp op in."

Duurzaamheid

Het afgelopen jaar is verder gebouwd aan een aantrekkelijk, vitaal en duurzaam eiland, vervolgde de burgemeester. "Een eiland om trots op te zijn. Met mooie nieuwbouwwijken in onder andere Stellendam, Middelharnis en Oude-Tonge. Bouw van duurzame woningen waar behoefte aan is. Zodat onze jongeren hier kunnen blijven wonen en werken; onze ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen en de wachtlijst voor sociale huurwoningen beperkt blijft." Een duurzaam en klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee is een speerpunt van het gemeentebestuur. "Samen met inwoners en organisaties kijken wij wat waterstof voor onze toekomst kan betekenen en op welke wijze kernen als Stad aan ’t Haringvliet, Stellendam, Oude-Tonge, Sommelsdijk en Ooltgensplaat van het gas af kunnen. Vooruit, dat gaan wij zeker. Dat gebeurt nu ook met de aanleg van glasvezel in het buitengebied en in de kernen Achthuizen, Den Bommel, Stad aan ’t Haringvliet en in de Van Pallandtpolder in Middelharnis."

Proefdraaien

Het afval scheiden kan veel beter, aldus Grootenboer in haar toespraak. Dit jaar 2021 wordt proefgedraaid met Goed scheiden loont. De burgemeester wees op de start van een proeftuin door ondernemers Groeneveld, Wesdorp en Groenendijk op 70 hectare van de gemeente gepachte landbouwgrond. Een avontuur met natuur inclusief telen en kringlooplandbouw in samenwerking met ondernemers, onderwijs en overheid. De eerste burger duidde vervolgens de samenwerking met Voorne-Putten en de Hoeksche Waard. Ze gaf aan op welke wijze wordt ingezet om de bereikbaarheid van het eiland te vergroten, met daarin centraal de omvorming van de N59. Eind 2024 is deze klus geklaard.

Beroepscampus

De Beroepscampus Sommelsdijk is een mooi voorbeeld hoe onderwijs, bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties elkaar gevonden hebben en intensief samen werken aan een mooie toekomst. Grootenboer: "Niet alleen jongeren kwalitatief hoogwaardig opleiden, maar ook zorgen voor goede banen voor hen zodat zij op ons eiland kunnen werken. Beroepscampus Zuid is klaar, Beroepscampus Noord komt eraan." Er gebeurt meer op het gebied van onderwijs en leefbaarheid. In zeven kernen wordt gekeken naar nieuwbouw van multifunctionele gebouwen, met o.a. basisscholen en mogelijk kinderopvang, buurthuizen en anderen organisaties.

Sport en bewegen

De gemeente vindt het belangrijk dat jong en oud met elkaar kunnen sporten en bewegen. Daarom wordt geïnvesteerd in sportverenigingen. Een opknapbeurt van kleedkamers en velden voor alle dertien voetbalverenigingen. Een mooi resultaat is bij vv Herkingen al zichtbaar. De burgemeester noemde een treffend citaat van de clubvoorzitter: "We zijn een klein dorp, maar in elke ‘tak van sport’ – of het nu kit-, metsel- of straatwerk betreft – hebben we vrijwilligers die in deze zelfwerkzaamheid een hele belangrijke bijdrage leveren.” Ze zei tot besluit: "Met én voor elkaar. Dat zien wij in al onze kernen. Daarom een woord van grote dank aan de vele vrijwilligers die ons eiland rijk is. Ze zijn het cement van onze samenleving, juist ook in deze coronatijd. Een nieuw jaar ligt voor ons. Niet gemakkelijk voor de gemeente met een bezuinigingsopgave. Dat betekent dat keuzes moeten worden gemaakt. De ontwikkeling van de gemeente blijft de focus. Er is ook veel om naar uit te kijken. Mooie en hoopvolle vooruitzichten. Het starten met vaccinatieprogramma’s. Laten we dit jaar vooral aandacht hebben voor elkaar en luisteren naar elkaar." De burgemeester rondde af met de wens, ook namens gemeenteraad, college en ambtelijke organisatie, voor een gezond, veilig en liefdevol 2021.