Wethouder Markwat en Webego-medewerker Wim van Moort in 2017 met de blauwe container in Ouddorp.
Wethouder Markwat en Webego-medewerker Wim van Moort in 2017 met de blauwe container in Ouddorp.

Dit jaar geen nieuwe vrijwillige inzamelaars oud papier

GOEREE-OVERFLAKKEE - Verenigingen en instellingen die ook in aanmerking willen komen om een extra centje te verdienen met de inzameling van oud papier en karton, zullen zeker nog een jaar geduld moeten hebben. Dat blijkt uit een informatiebrief van het college aan de gemeenteraad, waarin inzicht wordt gegeven in de stand van zaken, praktische problemen en uitdagingen bij de maandelijkse inzameling van oud papier en karton (blauwe container), in de huidige fase van coronamaatregelen. De huidige organisaties worden automatisch aangewezen als inzamelaar voor 2021.

Door Jaap Ruizeveld

De inzameling van oud papier en karton werd tot maart 2020 uitgevoerd door chauffeurs en voertuigen van Renewi, samen met beladers van verschillende scholen en kerken uit de gemeente Goeree-Overflakkee. Via een regeling krijgen de huidige deelnemende organisaties voor de inzameling een vergoeding op basis van de ingezamelde hoeveelheid oud papier en karton en op basis van de marktprijs. Maar vanaf maart 2020 beëindigde Renewi de inzameling met vrijwilligers. Dit om gezondheidsrisico’s - in deze pandemie - voor het eigen personeel te beperken. Ook werd het inzamelen van het weekend verplaatst naar een doordeweekse dag. De gezondheidsrisico’s hebben met name betrekking op de richtlijn om 1,5 meter afstand te houden. Beladers kunnen, gelet op de relatief lange afstanden die per inzamelronde worden afgelegd, niet gedurende de hele ronde op de treeplank achter op het voertuig blijven staan. Men neemt dan noodgedwongen plaats in de cabine. Hierbij kan de 1,5 meter richtlijn niet worden gehandhaafd.

Ongewenst

Met het stopzetten door Renewi van de maandelijkse inzameling met vrijwilligers kwam ook de uitbetaling van de vergoeding aan de deelnemende organisaties stil te liggen. Dit leidde tot onwenselijke negatieve financiële gevolgen voor deze organisaties, zo stelt het college. Daarom besloten B en W in november 2020 de inzamelvergoeding voor de organisaties uit te betalen volgens de gebruikelijke verdeelsleutel. Dit enerzijds met terugwerkende kracht vanaf het moment dat inzameling met vrijwilligers is stopgezet en anderzijds voortdurend zolang inzameling met vrijwilligers vanwege coronamaatregelen niet mogelijk is.

Nieuwe uitdaging

Maar er ontstaat binnenkort bij de inzameling nog een andere uitdaging in dit project. Renewi heeft aangegeven de dienst per 1 april 2021 in zijn huidige vorm niet langer te willen uitvoeren. Er zijn onvoldoende voertuigen beschikbaar én het werken met vrijwilligers is om ARBO-technische redenen niet langer wenselijk. Het bedrijf vreest risico’s op ongelukken met relatief onervaren vrijwilligers. Ook Klein Recycling, een grote regionale partij, geeft dit signaal. Dit is in lijn met een landelijke trend waarbij contracten ‘met vrijwilligers’ waar mogelijk worden uitgediend maar geen nieuwe worden aangegaan.

Inzamelaar 2021

Per 1 juli 2020 is Goeree-Overflakkee toegetreden tot de RAD. Zij verzorgt nu het afvalbeheer, maar vanaf 1 april 2021 neemt zij ook de daadwerkelijke afvalinzameling voor haar rekening. Ook de RAD loopt bij de overname tegen een aantal praktische problemen aan. Jaarlijks dienen de organisaties die in aanmerking willen komen voor de inzamelvergoeding hiervoor een aanvraag in. Zij worden vervolgens met een mandaatbesluit voor een jaar als inzamelaar aangewezen. De afgelopen jaren hebben altijd dezelfde organisaties een aanvraag ingediend. De aangewezen groep bleef die periode dan ook ongewijzigd. Gelet op de onduidelijkheid over de inzet van vrijwilligers (als gevolg van de corona-maatregelen), het besluit tot uitbetalen van de inzamelvergoeding en de praktische uitdagingen in het algemeen, worden de huidige organisaties automatisch aangewezen als inzamelaar voor 2021. Nieuwe aanvragen worden nu niet in behandeling genomen.