Romenia met de spullen uit de container.
Romenia met de spullen uit de container. Foto:

Succesvolle Inzamelingsactie voor Suriname door Stichting Caleopse

“Flakkeese bevolking is altijd bereid om een handje te helpen”

REGIO - Half oktober vorig jaar stond een oproep in de krant gedaan van Stichting Caleopse voor hulp bij het inzamelen van wegwerpluiers, incontinentiemateriaal, vuilniszakken en babyolie voor Suriname.

Op Goeree-Overflakkee waren in Oude-Tonge, Dirksland, Ooltgensplaat, Sommelsdijk en Ouddorp inzamelingspunten. Hier kon materiaal worden ingeleverd. De hoop was om enkele dozen materiaal te ontvangen, maar de reacties waren volgens de initiatiefnemers hartverwarmend en veel meer dan verwacht.
Boerderij Zonnehoeve in Oude-Tonge was het centraal verzamelpunt. En na drie weken was het een enorme bus vol, die richting Hardinxveld-Giessendam vertrok. Daar werd het weer overgeladen in een 40 voet container, die gevuld werd met kantoormeubilair, bedden en schooltafeltjes. Hier tussen werden alle dozen luiers, losse pakken toiletpapier, keukenrol en andere spullen gestopt.
Op maandag 28 december kwam deze container bij de kringloopwinkel in Suriname aan. Ook in Suriname zijn er nu weer verscherpte maatregelen met een avondklok en beperkte hoeveelheid mensen bij elkaar waardoor het veilig uitladen ook uitdagend was.

Anniecrèche

Annette Reigman-Bruggeman, afkomstig van het eiland, werkt in Suriname Anniecrèche. Ze vertelt iets over de verdeling van de goederen: “Met het team zetten we de schouders eronder om in enkele uren de container leeg te krijgen. Met een paar jonge sterke jongens erbij, was de sfeer opperbest. Bij de eerste dozen luiers die ze tegenkwamen werd nog niets gezegd. Maar bij het opentrekken van iedere kast of lade kwam er wel een pak Tenalady of een pak billendoeken tevoorschijn. Hierna begonnen de opmerkingen en grappen en grollen onderling en met de vlugge handen van de jeugd kwam de Flakkeese verzameling tevoorschijn. Overweldigend! ‘Waar komt het toch allemaal vandaan?’ werd gevraagd. Tja, dan moest ik toch wel een beetje trots zeggen dat dit de Flakkeese bevolking is: Altijd bereid om een handje te helpen.

Dankbaar

De andere dag mocht ik gelijk twee gezinnen, die dringend hulp nodig hadden bezoeken. Sacharel en Romenia zijn allebei ex-pupillen van de Anniecrèche en dragen nu incontinentiemateriaal voor volwassenen maat S. Zij zijn in ieder geval deze maand weer geholpen en ook voor volgende maand ligt het voor hen klaar. We blijven kijken hoe we hen kunnen voorzien. En zo zijn er nog veel meer mensen die het nodig hebben. Aan ons team nu om te beoordelen wie we kunnen voorzien en wie niet. Namens de ouders van deze kinderen en alle mensen die we nog gaan voorzien: heel veel dank!
Sacharels’ moeder is altijd een heel stille vrouw, maar nu zag ik haar ogen oplichten. Behalve de “Flakkeese items” was er ook een ruim voedingspakket toegevoegd. ‘U heeft me echt enorm geholpen, heel hartelijk dank’, al dus deze vrouw. En Sacharel, zij lacht haar stalende lach. Graag had ik haar een stevige omhelzing gegeven”.

Wie meer over de organisatie en de activiteiten wil weten kan terecht op de website www.stichtingcaleopse.nl of de facebookpagina: stichting caleopse.

Sacharel is in haar sas met alles wat ze gekregen heeft.
De bus wordt geladen op de Zonnehoeve.