Afbeelding

"Met elkaar, voor elkaar"

GOEREE-OVERFLAKKEE - “Met elkaar, voor elkaar.” Dat was de rode draad die vorige week woensdagavond door de digitale Nieuwjaarstoespraak 2021 van burgemeester Grootenboer liep. Vanwege de coronapandemie en de lockdown-regels dit keer geen sfeervolle eilandelijke bijeenkomst, maar een eerste burger die sprak tegen een camera en die dat graag anders had gedaan. De toespraak werd opgenomen op 4 januari en bevatte warme woorden voor de zorgmedewerkers in de frontlinie en de mantelzorgers. Grootenboer sprak haar waardering uit voor de veerkracht van de ondernemers en riep op om - ook na het coronatijdperk - lokaal inkopen te blijven doen. Overall een dankwoord voor allen die zich voor de samenleving inzetten.

De burgemeester leefde persoonlijk mee met hen die door het virus in een moeilijke levensfase kwamen door ziekte of het gemis van een dierbare. Het wegvallen van contacten in de familiekring en bij verenigingen. De druk op banen en bedrijven door de vele maatregelen. In een zo uitgebreid overzicht is het bijna onmogelijk alle aspecten te bespreken. Toch was het jammer dat er niet werd ingespeeld op de actuele Brexit-deal, waarvan de gevolgen voor de vissers hard aankomen. Het gaat hier immers om één van de belangrijkste economische pijlers van het eiland. Aandacht had Grootenboer wel voor het verloop van de jaarwisseling. Een dubbel gevoel, de druk op de zorg liep niet verder op, maar opnieuw een dure nacht met brandjes en veel vernielingen en inzet van de ME. Het moedwillig plegen van strafbare feiten en uitmondend in een flinke schadepost.

Online vergaderen

Het crisisjaar 2020, een bewogen jaar met ook signalen van coronamoeheid, frustraties. Met noodverordeningen en vrijheid beperkende maatregelen; een jaar waarin afstand houden de norm was. Met verdriet, rouw en zorg. Afscheid nemen in augustus van de oudste inwoonster van de gemeente, de 107-jarige Cornelia Ras. Alles veranderde. Ook voor de ambtelijke organisatie, het college van B en W en de gemeenteraad. Digitale bijeenkomsten, het was wennen. Het gaat elke keer iets beter maar online debatteren haalt het niet bij de fysieke variant. Burgemeester Grootenboer stelde dat zij in de hele gemeentelijke organisatie een groot verantwoordelijkheidsgevoel en flexibiliteit had gezien om inwoners, ondernemers en bezoekers zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Er is constructief samengewerkt. Het besturen van een gemeente doe je ook met elkaar.

>> Lees verder op pagina 3.