Kil en zompig januariweer

De kans dat we serieus winterweer in huis krijgen de komende tien dagen is niet groot. Het areaal aan winterkoude is weliswaar flink toegenomen boven het noorden van Europa, maar de uitstroom in zuidelijke richting stokt voor het grootste deel. Het brongebied waar de koude instoom vandaan zou moeten komen is nog niet fors afgekoeld. In Polen en de Baltische staten vriest het amper en gaat het ook nauwelijks meer doen.

Prachtige poederachtige sneeuwlandschappen zijn er momenteel te bewonderen in het zuiden van Scandinaviƫ. Dichter bij huis ligt ook nog wel sneeuw. De afgelopen dagen zagen we dat in Zuid-Limburg. In Hoog-Belgiƫ is het al wit vanaf Kerst en het kan daar nog wel een week besneeuwd zijn.

Elders in de Lage Landen is de temperatuur van de bodem en op leefniveau net te hoog om een deftig sneeuwdek in stand te houden. Er kan nog net een verdwaalde sneeuwvlok vallen (tot donderdag) in het zuidwesten van het land, dus ook op de Eilanden.

Het blijft opvallend kil en met name ook somber buitenshuis. Overdag is het ronduit waterkoud met middagtemperaturen die niet veel verder komen dan 3 of 4 graden. Vooral in het weekend kan het mogelijk net een graadje vriezen in de nacht bij wat opklaringen.

Woensdag was het Driekoningen op de kalender en aan deze gebeurtenis uit een ver verleden is een weergezegde gekoppeld. In de kalenderklimatologie is 6 januari een soort breekpunt. Het gezegde luidt: Driekoningen maakt of breekt de brug. Hiermee wordt bedoeld dat de winter dan kan beginnen, of dat er juist ontwikkelingen zijn die niet op winterweer duiden. Dat laatste zal ook dit jaar waarschijnlijk weer het geval zijn. Op termijn lijkt het er toch op dat de oceanische weerinvloeden zullen toenemen. Rond half januari kan het in de VS (Amerika) zeer koud worden en dat is doorgaans een indicatie voor mild(er) weer bij ons.

Een deel koude lucht boven Noord-Europa echter zit niet echt ver weg en geraakt soms tot nabij Denemarken. Uitstromen richting Nederland blijft zeldzaam moeilijk gaan ervaren we.

Komende dagen vertoeven we nog in het overgangsgebied tussen de koude en zachte lucht. Daardoor kan er dus af en toe wat lichte neerslag vallen in onze contreien.