Afbeelding

Dan zingen zij in God verblijd

De Drie-enige God leerden ze kennen als hun God en nu mogen ze eeuwig zingen van Zijn goedertierenheden. We moeten het doel van de schrijver goed in het oog houden: niet om de beschreven personen in het middelpunt te plaatsen, maar wel om te laten zien hoe de levende God Zich laat kennen in Zijn Zoon Jezus Christus. Tot op de dag van vandaag gaat Hij door met Zijn werk om Zich een gemeente te vergaderen tot het eeuwige leven. Zo spreken Gods kinderen nog nadat zij gestorven zijn. Hun spreken moge een aansporing zijn: ‘Volg hun geloof na, aanschouwende de uitkomst van hun wandel’. Ds. P. de Vries (1956) is Hersteld Hervormd predikant en fulltime docent aan het Hersteld Hervormd Seminarie.

Het eerste doel van de schetsen die in de kerkbode van Boven-Hardinxveld verschenen was om mensen te bereiken die minder gemakkelijk een meditatie, laat staan een stichtelijk boek lezen. De verhaalvorm is laagdrempeliger. Toch hoopt de schrijver dat het lezen van deze levensschetsen een aansporing mag zijn om de Bijbel intenser en nauwkeuriger te gaan lezen. Immers, het gaat erom dat wij Hem leren kennen van Wie de Schriften getuigen, namelijk de Heere Jezus Christus.

Hier worden geen volmaakte christenen getekend, want die zijn er niet. De ene christen heeft dan nog weer meer eigenaardigheden dan de ander. Echter, als God aan een mens Zijn genade bewijst, kunnen wij er altijd wel wat van leren. Maar het is ook waar dat de inzichten van de meest geoefende christenen getoetst moeten worden aan Gods Woord. Ook kinderen van God die een zeer nabij leven hebben aan de troon van Gods genade kunnen zich vergissen.

In deze levensschetsen treffen we mensen van verschillende achtergronden, opleidingsniveau en leeftijden aan. Het zijn echt herinneringen. De levensschets van Jan de Ruiter is langer uitgevallen, omdat ds. De Vries de laatste jaren intensief contact met hem heeft gehad: via de mail, of telefonisch en de persoonlijke ontmoetingen. De titel ‘Dan zingen zij in God verblijd’ is genomen uit Psalm 138 in de berijming van 1773. De schrijver heeft de personen die beschreven zijn dit ook horen doen en ook zien doen. Immers, juist het leven van een echte christen is een getuigenis. De schrijver wil iedereen opwekken hier het nieuwe lied te gaan zingen. Hoe leer je dat? Hij verwijst naar een regel uit de berijmde psalm: ‘Heer’, open Gij mijn lippen door Uw kracht, zo zal mijn mond Uw lof gestaag vermelden’ (Ps. 51:8). "Als het leven van deze levensschetsen de lezers ertoe beweegt de Heere te vrezen of dat zij daarin nog meer bevestigd worden, zijn mijn inspanningen rijk beloond."

Welke personen komen in dit boek voor?

- Voor het kruishout is het nooit te laat: Johannes (Jo) Koutstaal (1904 – 1985) en zijn vrouw Johanna (Anna) Koutstaal-Vermeulen (1906 – 1983)
- Een man met Godskennis, zelfkennis en Christuskennis… Kornelis (Kees) van de Steeg (1926 -2017)
- ‘Ik ben wel ellendig en nooddruftig, maar de Heere denkt aan mij’ Arie (Cornelis) de Graaf (1928 – 2017)
- Zij sprak graag goed van de Heere … Willempje (Wil) Slappendel – Brouwer (1934 -2019)
- Een bedelares aan de voeten van Jezus…Leentje (Heleen) Corvers – den Besten ( 1938 -2015)
- Een bijzondere zangvogel in Gods volière … Willem (Wim) Peet (1944 – 2019)
- Een eenzame mus op het dak, die Christus’ lof bezong… Jan Arie de Ruiter (1946 – 2018)
- Hij wist in Wie hij geloofd had… Henk van de Steeg (1948 – 2017)
- Er is betaald tot de laatste cent… Gert van Heiningen (1969 – 2017)

Dit keer geen citaten uit de bijdragen, maar neem zelf dit boek ter hand en lees. Hier zal ieder zijn gedachten hebben, maar laat het werk van God in zondaren de rode draad zijn. Van harte aanbevolen!



Wees niet bezorgd

Het zit ons in het bloed om veilig te willen zijn, onbezorgd en tevreden. Maar helaas zoeken we onze troost vaak op de verkeerde plek. Of… we stellen ons gerust met een valse troost.

Ds. Van Ruitenburg laat in het boek 'Wees niet bezorgd' aan de hand van de Bijbel zien hoe Gods kinderen rust vinden in God. Die rust betreft niet alleen het leven na dit leven. Ook in dit leven is Gods genade voor hen genoeg. En dat ondanks de scherpe doornen! Wat een troost als we ondanks onze zonden horen: ‘Sta op, eet, want de weg zou voor u te veel zijn’.

In het Woord vooraf lezen we het volgende: ‘Ondanks onze welvaart zijn er grote en kleine zorgen. Besmettelijke ziekten vellen honderdduizenden mensen over de hele wereld. Dat maakt de een onrustig, de ander depressief en weer anderen zeggen dat er niets aan de hand is. Dat is ook een manier van verwerken. Het zou beter zijn als we ons (op goede gronden) zeker wisten van Gods vaderlijke zorg. Ziet God onze noden? We geloven niet in een noodlot, want de Heere regeert. Maar hoe kom je aan de ware troost? In Gods Woord staan veel mooie dingen over het onvoorwaardelijk op de Heere vertrouwen in de moeilijkste omstandigheden.

In dit bundeltje overdenkingen gaat het over Gods Vaderlijke zorg voor de Zijnen. Over ons gebrek aan vertrouwen, over hoe de Heere dat vertrouwen werkt en vooral over de stille blijdschap in Christus. Wat kan ons deren als we een Koning hebben Die ons leidt en daarna in heerlijkheid zal opnemen? Of kent u deze troost niet? Dan is de wens van de schrijver dat dit boekje u jaloers maakt. Een selectie uit de onderwerpen: 'Slechte wereld', 'vrede', 'onder Gods vleugels', 'grote bitterheid', 'niet vergeten noch verlaten', 'gegraveerd in Gods handen', 'hoop op God', 'waar uw schat is', 'wees niet bezorgd', 'mijn genade is genoeg', 'kritiek op God', 'vergeving voor ontevredenheid', 'Ik ben met u', 'die met ons zijn, zijn meer' en 'ik zal u hartelijk liefhebben'.

Een handzaam boekje dat qua inhoud op de Bijbel gefundeerd is, maar ook lijnen trekt naar deze tijd. Neem en Lees!


<kader>

‘Wees niet bezorgd ’ door ds. P. van Ruitenburg, een uitgave van den Hertog, onder ISBN nr. 9.789. 033. 130. 809; Prijs 14,90.

Afbeelding