Perfectie is perceptie

Helaas beland je, als het over dit soort zaken gaat, in een kleverig web van allerlei zweverige zelfhulpsites van coaches en dergelijke lieden die vooral vage taal uitslaan. “Durf jij aan de hand van een goede coach de confrontatie met jezelf aan te gaan?’’ Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik krijg daar koude rillingen van. Niet van die ‘confrontatie met mezelf’, maar wel van die ‘goede coach’ – iemand die gewapend met horoscoopachtige teksten en keukentegeltjeswijsheden je gaat bepreken, en in het voorbijgaan je geld uit de zak probeert te kloppen.

“Een nieuw jaar betekent voor veel mensen een nieuwe, frisse start. Een goed moment om eindelijk de versie van jezelf te worden die je écht wilt zijn.’’ Voorgaande zin las ik ergens. Jaja, daar heb je wel een nieuw jaar voor nodig. Gelukkig is daar ook nog psychologische hulp, mocht het toch niet lukken. U weet wel, een professionele zielenknijper, zo iemand die ervoor geleerd heeft. Ik weet van een psychologe die iemand als tip meegaf: stop alle vervelende dingen in een luchtballon en laat die dan opstijgen. Ik had haar meteen zelf in de luchtballon gezet. Kom nou.

We zijn in een constante strijd (of: ziekelijke dwang?) verwikkeld om onszelf beter en beter te maken. We moeten lekker ‘zelfbewust’ en ‘assertief’ worden. Kortom, als mensen zijn we gedoemd om onszelf levenslang te ontwikkelen. Dat mag natuurlijk, zolang je maar onthoudt: perfectie is perceptie.