Afbeelding

De valkuil van goede voornemens

Bij vooruit kijken hoort plannen maken. Je zou ze ook goede voornemens kunnen noemen, al hebben die in de beleving van veel mensen toch vooral betrekking op onze levensstijl. Het is aan de ene kant een afgezaagd onderwerp, maar daarom niet minder interessant. Bovendien: na 2020 zullen mensen meer dan ooit goede voornemens hebben.

Gezonder leven en meer sporten/bewegen zijn de meest beroemde en tegelijk meest beruchte goede voornemens die er zo ongeveer bestaan. Toch zijn ze zeer prijzenswaardig en bovendien ook heel verstandig als je alleen al bedenkt dat er nog altijd een virus rondwaart. Zo becijferde de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) dat gemiddeld 1 op de 3 ic-patiënten met corona ernstig of zeer ernstig overgewicht heeft. Met ernstig overgewicht heb je dus grotere kans om echt heel erg ziek te worden van corona en zelfs op de ic kunt belanden.

Probleem met goede voornemens is dat we het vaak maximaal een maand of twee volhouden. Stiekem willen we namelijk op dezelfde voet verder blijven eten en drinken. Die wandeling, fietstocht op het bezoekje aan de sportschool, ze zijn bij nader inzien toch maar lastig vol te houden. De een weet het nog beter dan de ander wat je wel en juist niet moet doen en met een beetje pech spreken deze ‘experts’ elkaar ook nog tegen.

Terwijl het eigenlijk allemaal niet zo ingewikkeld is. We weten allemaal dat elke avond chips, frisdrank, chocola, bier en allerlei ander lekkers gewoon slecht voor je is. Dat we beter niet elke avond rood vlees kunnen eten. Dat twee keer per week naar de snackbar of de frituur aanslingeren niet echt bevorderlijk is voor je gezondheid. En dat liever lui dan moe zijn betekent dat het hout voor de open haard het enige is wat je iedere avond verbrandt.

Misschien helpt het om het allemaal niet zo ingewikkeld te maken. Speciale diëten, vaste verplichte sportuurtjes, het is allemaal heel goed, maar lang niet iedereen vaart er wel bij. Het is de grootste valkuil van goede voornemens en dé reden dat ze vroegtijdig stranden. De geforceerde manier waarop je wilt afvallen of sporten, past helemaal niet bij je.

Het alternatief is overigens niet ‘makkelijker’. Want je zult echt in beweging moeten komen en gezonder gaan eten. De eerste stap moet echter niet zijn: wat roept die of die wat ik moet doen? Nee, begin met te bedenken wat je leuk vindt, of vroeger leuk vond. Houd je van fietsen? We wonen op het mooiste eiland van de wereld, dus stap op de pedalen en ga genieten. Meer een wandelaar? Idem dito. Toch liever (terug) naar de sportschool? Ze maken met alle liefde een speciaal bij jou passend trainingsprogramma. Teamsporter? Word lid van een vereniging.

Voor wat betreft eten zijn er eigenlijk maar twee gouden stelregels: 1) niet te veel eten en 2) geen of heel weinig bewerkt voedsel eten. 'Eet niets wat je grootmoeder niet als voedsel zou herkennen', verwoordde de Amerikaanse publicist Michael Pollan het treffend.

Tot slot: formuleer je goede voornemen(s) op een positieve manier. Dus niet: ik ga minder eten, maar wel: ik ga gezonder eten. Het schijnt echt te helpen.