Kwakkelweer begin januari


We schakelen geleidelijk over naar een kwakkelweertype waarbij de kans op (natte) sneeuw sterk toeneemt en ook de kans op enkele nachten met lichte vorst. Uitgesproken zacht weer behoeven we waarschijnlijk tot half januari niet meer te verwachten in onze contreien.
Het is opvallend dat de zo kenmerkende westcirculatie er niet is in december. In de plaats daarvan hebben we een geblokkeerd patroon waarbij de oceaan min of meer op slot zit. Daardoor is een erg wisselvallig weerbeeld met voortdurende aanvoer van zachte tot zeer zachte lucht en maxima tot 14 graden niet aan de orde. December 2015 had dat juist wel. Vanaf de jaarwisseling zoekt de wind de oosthoek op en blijft het overdag vrij koud.
Tijdens de nachten kan de temperatuur dalen tot enkele graden onder nul. In combinatie met de winterse neerslag die er zo nu en dan valt gaat dit zeker gladde wegen en stoepen geven. De kans dat de sneeuw (tijdelijk) blijft liggen her en der neemt ook toe vanaf 31 december.
Hogedrukgebieden gaan zich vooral vestigen tussen Scandinavië en IJsland. Boven het zuiden van Europa komt meer lage druk te liggen. Tussen deze systemen is komt dus die oostelijke circulatie op gang met de aanvoer van steeds iets koudere lucht.
Rond Driekoningen (6 januari) wordt de brug gemaakt of gebroken naar de winter. Dat is een bekend moment in de volksweerkunde. Volgende week wordt inderdaad duidelijker of Koning winter zich kan verstevigen in de tweede week van januari, of dat er juist weer zachte lucht onze kant op komt via Frankrijk. Die laatste optie lijkt het meest waarschijnlijk momenteel. Vooral rond donderdag regent het weer af en toe en de dagen erna kan er ook nog wat meest lichte neerslag langskomen op de Eilanden. December is een flink natte maand geworden met op Flakkee zo’n 100 millimeter water. Qua temperatuur begonnen we vrij koud, maar door het zachte weer dat volgde, is de maand toch nog dik twee graden boven normaal uitgekomen. De laatste keer dat december belangrijk te koud verliep was in 2010.