Afbeelding
Foto:

Kersten in Quotes

Kersten in quotes bevat een selectie uit de nagelaten werken van ds. G.H. Kersten. Aan de hand verschillende thema’s wordt de lezer door de werken van ds. Kersten geleid. Welke onderwerpen komen aan de orde? Soevereine verkiezing, de roepstem tot zondaren, de waarde van het geloof, de standen in het genadeleven en de christelijke levenswandel. Is dit boek alleen voor ouderen geschreven? Nee, de auteur heeft een toegankelijk boek samengesteld, waarmee ook jongeren kennis kunnen nemen van het werk van deze dienaar, herder en leraar. Hoe kunnen we dit gebruiken? Als persoonlijke overdenking, maar ook voor een bespreking op (belijdenis) catechisatie, en in studiegroepen.
Bart Bolier (1982), is ondernemer en ambtsdrager. Hij is getrouwd en vader van vijf kinderen. Eerder schreef hij ‘ontmaskerd - wat je weten moet over popmuziek’ en ‘Kersten in kleur, voorganger, verbinder, vernieuwer’.

In de verantwoording schrijft de auteur het volgende: Dit boek is een samenstelling van een diversiteit aan citaten of quotes. Het is niet direct een bloemlezing, omdat die titel – naar de omschrijving in Van Dales woordenboek – zou suggereren dat het ‘een verzameling van het beste’ zou zijn. Het uitgangspunt is echter niet zozeer het selecteren van de beste citaten. De bedoeling is hoofdzakelijk om een evenwichtig beeld te geven van de wijze waarop ds. Kersten over bepaalde thema’s sprak, gebundeld in een toegankelijk boek.

Met deze citaten heeft Bart Bolier geprobeerd om verkeerd citeren te voorkomen, want het verkeerd citeren is immers groot. Hoe gemakkelijk worden woorden uit hun verband gehaald, waardoor de eigenlijk bedoelde boodschap onrecht wordt aangedaan. Citaat: Het is verbazingwekkend hoe vaak ds. Kersten onjuist geciteerd of verkeerd begrepen is. Hem worden dan uitspraken in de mond gelegd die hij nooit bedoeld heeft te zeggen. Het gevolg van onjuiste beeldvorming is dat er over de predikant uitspraken zijn gedaan die niet op waarheid berusten. Hier volgen enkele van deze onjuiste uitspraken: ‘Ds. Kersten leerde dat Christuskennis niet noodzakelijk is. ’De Evangelieprediking aan onbekeerden is volgens ds. Kersten uitsluitend bedoeld tot hun veroordeling. ’Ds. Kersten stelde dat er wedergeboorte zonder geloof kan zijn.’ Ds. Kersten vermengde Wet en Evangelie.’ Ds. Kersten stelde dat de wedergeboorte wordt gewerkt door de prediking van de wet.’ Ds. Kersten hanteerde on-Bijbelse bekeringsschema’s.’ ‘Ds. Kersten leerde drie wegen in plaats van twee wegen.’ Ds. Kersten preekte de christen, niet de Christus.’ Enzovoort. Dat dit ver bezijden de waarheid is zal uit dit boek duidelijk blijken. Hoe gevaarlijk eenzijdig citeren is, behoeft verder geen betoog.

De auteur heeft gekozen voor een indeling naar thema, zodat de lezer na ieder (sub) hoofdstuk een goede indruk heeft van wat ds. Kersten voorstond.

Recht doen aan de accenten die ds. Kersten legde; thema’s die met grote regelmaat in preken en meditaties terugkeren;
Recht doen aan de context van de citaten; een citaat kan zomaar een eigen leven gaan leiden en dat dient te worden voorkomen. Om een en ander transparant en controleerbaar te houden, is gebruik gemaakt van voetnoten;
Recht doen aan het functioneren van geloofsthema’s; bewust heeft de schrijver slechts gebruik gemaakt van preken en meditaties, omdat ds. Kersten vaak afgerekend wordt op verzelfstandigde uitspraken uit zijn Gereformeerde Dogmatiek, zonder dat nagegaan wordt hoe deze in de prediking functioneerden;
Recht doen aan de (jonge) lezer nu; voorafgaand aan de hoofdstukken met citaten is een inleiding over dit thema opgenomen. Ter wille van de leesbaarheid zijn alle citaten herschreven en aangepast aan de huidige taaleisen. Voor wat betreft de stijl en de inhoud is grote terughoudendheid betracht.

Voor de citaten is gebruik gemaakt van de volgende theologische werken van ds. Kersten: Het handschrift uitgewist; de gelovige verwachting; de Christus in Zijn lijden en de Heidelbergse Catechismus; Uit de meditaties: Meer dan overwinnaars en Een getrouw Woord.
Voordat de thema’s behandeld worden schrijft Bolier een inleiding op de citaten, dat afsluit met een korte typering van de prediking van ds. Kersten. De predikant omschrijft zelf wat de prediking van het Woord inhoudt.

Ds. Kersten verklaarde niet alleen wat de HEERE voor zondaren gedaan heeft, maar ook wat Hij in zondaarsharten doet.
De kern van Kerstens prediking is het komen tot de kennis van Christus, in de weg van sterven aan alles buiten Hem. Hij had pastorale aandacht voor het beginnende genadeleven en oog voor de vruchten van wedergeboorte. De kleinste in de genade werd door hem niet veracht of vertrapt. Maar ds. Kersten gaf zijn hoorders geen rust buiten de persoonlijke kennis van de Middelaar.

De volgende thema’s komen aan de hand van een kernwoord en een korte uitleg aan de orde: Gevallen; de natuurstaat van de mens; Gebroken; de noodzaak van ontdekking; Gefundeerd; de vereniging met Christus; Geroepen; de roepstem tot zondaren; Gekozen; de soevereine verkiezing; Gerechtvaardigd; de waarde van het geloof; Geleid; de standen in het genadeleven; Geheiligd; de vruchten van de Geest; Getuige; de christelijke levenswandel; Getroost; de strijd en de overwinning.

Bart Bolier heeft een duidelijk boek geschreven aan de hand van citaten en quotes en heeft geprobeerd om ds. Kersten op een eerlijke wijze neer te zetten. Mijns inziens is hij daarin geslaagd. Om in deze bespreking nog meer citaten te geven lijkt me niet nodig. Dan zou het weer een selectie worden. Wie belangstelling heeft, neemt dit boek en leest zelf. En als u het geheel overziet, dan kunt u na lezing zelf beoordelen of u hiermee kunt instemmen. In het Woord van dank eindigt de schrijver met de volgende woorden: Voorgangers vallen weg, maar Hij is in eeuwigheid Dezelfde. ‘Gedenkt uwer voorgangers, die u het Woord Gods gesproken hebben; en volgt hun geloof na, aanschouwende de uitkomst hunner wandeling. Jezus Christus is gisteren en heden Dezelfde en in der eeuwigheid’ (Hebr. 13 : 7-8).