Afbeelding

Rabo-cheques voor KNRM en Ouddorpse Reddingsbrigade

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Ouddorpse Reddingsbrigade en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), reddingstations Ouddorp en Stellendam, zijn allebei duizend euro rijker. Ze hebben dat te danken aan Anne Karsbergen en Maureen van Leeuwen van de Ledenraad van de Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden.

Door Kees van Rixoort

De leden van de Ledenraad mogen elk jaar een goed doel uitkiezen. Normaal overhandigen zij de cheque van duizend euro ter plaatse. Maar in coronajaar 2020 is alles anders en kwamen Anne Karsbergen en Maureen van Leeuwen digitaal samen met John Brökling en Andreas Hameeteman van de eilandelijke KNRM en Herman Nieuwenhuis van de Ouddorpse Reddingsbrigade.

Beide leden van de Ledenraad loven de reddende inzet van beide organisaties. “Een prachtig doel om te steunen”, zei Anne Karsbergen, “zeker ook omdat het allemaal vrijwilligerswerk is.” Maureen van Leeuwen: “Het surfdrama voor de kust van Scheveningen trof me en ik besefte: dat kan ook hier gebeuren. Wij hebben dit doel gekozen om de KNRM en de Ouddorpse Reddingsbrigade te helpen hun belangrijke werk te blijven doen.”

KNRM

De KNRM heeft twee reddingstations op de kop van Goeree-Overflakkee: Ouddorp en Stellendam. Alleen het station Ouddorp beschikt al over twee boten, een buitenboot en een voertuig. De twee boten bieden hulp op de Grevelingen, tot Bruinisse en soms nog verder als het nodig is. De buitenboot op een trailer is beschikbaar voor reddingsacties bij de Brouwersdam en het strand. Het voertuig van de KNRM is ingericht om hulp te verlenen, waaronder het uitvoeren van reanimaties.

John Brökling, PR-coördinator van de KNRM op de kop van het eiland, zei blij te zijn met de cheque van duizend euro. “Op nationale schaal is jaarlijks 18 miljoen euro nodig voor de KNRM. Dat geld komt uit donaties en legaten. Als je beseft dat een uurtje met de boot varen duizend euro kost, weet je gelijk dat we deze cheque goed kunnen gebruiken.”

Reddingsbrigade

De Ouddorpse Reddingsbrigade heeft twee posten: op het strand bij het Flaauwe Werk en aan de Brouwersdam. Het verschil met de KNRM is dat de Reddingsbrigade alleen actief is in het hoogseizoen, als er veel toeristen en recreanten zijn. Dat is van mei tot september.

Net als de KNRM signaleert de Reddingsbrigade dat het drukker en drukker wordt aan de kust. “Goeree is een hotspot”, zei Herman Nieuwenhuis, lid van de PR-commissie van de Reddingsbrigade, tijdens de online meeting. “En door corona was het afgelopen zomer extra druk. We werken nauw samen met de KNRM. Samen houden we de kustlijn veilig en verlenen we hulp als het nodig is. Pas hebben we nog samen geoefend.”

Ook bij de Ouddorpse Reddingsbrigade is de bijdrage van de Rabobank-ledenraad zeer welkom. “Naast onze twee posten, hebben we een loods. Die kan wel een opknapbeurt gebruiken. Daarvoor willen we het bedrag inzetten”, aldus Herman Nieuwenhuis, die evenals Brökling en Hameeteman van de KNRM, ook zelf in actie komt als er reddend werk nodig is.