Afbeelding

Zeker vier nieuwe sterfgevallen door corona

DIRKSLAND - Zeker vier mensen overleden de afgelopen week aan de gevolgen van het coronavirus. De planbare reguliere ziekenhuiszorg wordt ook in Dirksland sinds afgelopen maandag weer afgeschaald. Positief nieuws is dat het aantal besmettingen zich na een piek op eerste kerstdag lijkt te stabiliseren.

Dat is de harde realiteit in de laatste dagen van 2020. In het ziekenhuis in Dirksland overleden twee mensen aan de gevolgen van Covid-19, in de Geldershof overleed 1 persoon en ook bij de tijdelijke opvang voor coronapatiënten bezweek een patiënt aan de gevolgen van het virus. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers die zorgorganisatie CuraMare afgelopen maandag bekendmaakte. Het brengt het aantal overledenen als gevolg van corona in deze tweede golf op minstens 36 mensen.

Op eerste kerstdag vestigde Goeree-Overflakkee een nieuw record met 45 positieve testuitslagen op 1 dag, zo blijkt uit de cijfers van het RIVM. Daarna stabiliseerde het aantal besmettingen met achtereenvolgens 19, 16, 15 en 17 mensen die positief werden getest op Covid-19. Het is nu afwachten in hoeverre het virus zich verder heeft verspreid tijdens de kerstdagen.

De GGD verzorgt iedere woensdag een update van de weekcijfers, dus de meest recente cijfers konden helaas niet verwerkt worden in deze krant. In week 51 (de week van maandag 14 december) was een kleine daling te zien. Het aantal positieve coronatests daalde van 199 naar 183 en ook het percentage positieve tests zakte met 13,2 procent weer onder het regionale gemiddelde (14 procent). Goeree-Overflakkee zat de twee weken ervoor boven dit regionale gemiddelde.

De planbare reguliere ziekenhuiszorg in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is sinds afgelopen maandag gestaakt. "De reden is het vrijspelen van personeel in de rest van de zorg vanwege de oplopende druk door het stijgend aantal coronapatiënten in ziekenhuizen", aldus CuraMare in een korte toelichting. "Het gaat om zorg die niet per se binnen zes weken noodzakelijk is. Spreekuren, afspraken op de poliklinieken, zorg op de dagbehandeling en urgente planbare zorg (die niet langer dan 6 weken kan wachten) gaan wel door. Wanneer een afspraak niet doorgaat, nemen wij contact op met de patiënt. Wij vragen patiënten niet zelf naar het ziekenhuis te bellen."