Henk van der Kruk
Henk van der Kruk Foto:

Henk van der Kruk, Beachclub ’t Gorsje:

"De angst voor besmetting hing als grauwe sluier over het werk"

OUDDORP – Heel raar. Zo omschrijft Henk van der Kruk, eigenaar van Beachclub ’t Gorsje, 16 maart van dit jaar. "Je restaurant zit vol en opeens moet je diezelfde dag om 18.00 uur sluiten. Dat brengt best wat emoties en spanning met zich mee." Omdat hij de lockdown ergens wel een beetje voelde aankomen, kon de overstap naar bezorgen snel gemaakt worden. Dat liep als een trein, en samen met een mooie zomer zorgde het ervoor dat ’t Gorsje geen slecht jaar gehad heeft.

Door Erwin Guijt

"Ondanks dat je het ergens aan voelt komen, kwam het toch nog als een donderslag bij heldere hemel. Opeens moet je dicht. Dan zit je met je voorraden en moet je gelijk in actie komen. Zo moesten we allerlei reserveringen afbellen. Op een groot bord bij ons in de keuken staat de volgende tekst: 'Alles kan, en als het niet kan, kan het toch. En als het dan toch niet kan, lossen we het op.' Ja, het was zeker een uitdaging. Maar we hebben het gelijk met elkaar opgepakt: de bezorging liep meteen storm."

Door die goedlopende bezorging kon het bedrijf tijdens de lockdown bijna de normale omzet draaien. Er waren honderden bestellingen, die veelal bezorgd moesten worden. Daardoor kon al het personeel aan de slag blijven, er zijn geen ontslagen gevallen. "De drie weken tot kerst hadden we een kerstboomactie; mensen konden bij ons een kerstboom komen kopen. Maar het is meer dan alleen de boom, het gaat ook om het concept. Zo was er ook glühwein en soep." Lachend: "Zo blijven we bezig he?"

Kick

"Vanaf 1 juni konden we weer open. We hadden alles strak georganiseerd en voerden een strikt deurbeleid. Dat gaf zoveel rust op het terras, mensen lopen niet meer onnodig heen en weer. Er hing een beetje zo’n chique clubsfeer, weet je wel? Bovendien waardeerden onze gasten onze strakke organisatie heel erg. Dat is natuurlijk een stukje eigenbelang. Je wilt niet dicht, maar we zullen het ook samen moeten doen."

"Gelukkig verleende de gemeente hun medewerking om een strandterras erbij te doen, waardoor we compenseren wat we binnen aan ruimte verloren door de afstandsregels. Het team heeft keihard gewerkt. Daarbij bleef de angst: wat als iemand van het personeel het krijgt en we twee weken dicht moesten?" Maar financiële stress heeft hij niet gehad. "Niemand ging naar het buitenland op vakantie, en daardoor was het hier extra druk. Zakelijk zijn we het zodoende goed doorgekomen. De vakantieperiode was dus perfect."

Maar op de achtergrond was er continue stress. "Je wilt niet dat je een besmettingshaard wordt of dat je de deuren moet sluiten. Daarom hebben we het personeel telkens getest en ons stipt aan de regels gehouden. Inmiddels ben ik zelf ook 64, dus behoor tot de risicogroep. De angst voor besmetting en vervolgens sluiting lag dus wel als een grauwe sluier over ons werk." Ook vindt de eigenaar het bijzonder jammer dat allerlei evenementen, zoals 'Smaak aan Zee' en 'Happy Beach Day', geen doorgang konden vinden. "Dat is toch een beetje de kers op de taart, die je dit jaar mist. Maar aan de andere kant gaf het werk wel een kick: je doet het toch maar even met elkaar!"

Accepteren

Van der Kruk heeft zijn hoop gesteld op het vaccin. "We hopen vanaf maart, april weer open te kunnen. Tot die tijd blijven we doorgaan met zorgen. We hebben ons gespecialiseerd in sushi, een product wat niet veel op het eiland aangeboden wordt. Ook is het logistiek goed te doen – het hoeft niet warm te blijven of iets dergelijks. In die zin kunnen we ook een beetje spelen met bezorgen: als het terras weer open gaat, kunnen we stoppen met bezorgen. Als het terras dan weer moet sluiten, schroeven we de bezorgingen weer op."

Afsluitend: heeft hij vertrouwen in de toekomst? "Ja. We moeten de situatie accepteren, onszelf aanpassen en naar de kansen zoeken die er wél zijn. Afgelopen jaar hebben we ook dingen geleerd: we hebben verschillende onnodige kosten bespaard. We hebben onze eigen bedrijfsvoering eens onder de loep kunnen nemen. En wat dat betreft wil ik een compliment naar de gemeente geven. Zij heeft de afgelopen periode goed met ons meegedacht en ons ook het vertrouwen gegeven. Dat is zeker een pluim waard."