Anita Bienefelt
Anita Bienefelt Foto:

Anita Bienefelt van bakkerij & lunchroom Bienefelt:

"We zijn afgelopen jaar ontzettend uitgedaagd, maar we blijven positief"

"Toen we op 16 maart bericht kregen dat we dichtgingen, gingen we gelijk over op een soort overlevingsstand. De bakkerij mocht in principe openblijven, omdat we levensmiddelen verkopen. Dus zijn we met ons hele team om tafel gegaan en hebben we ons de vraag gesteld: hoe gaan we dit aanpakken? Mede door het lekkere weer zijn we er goed doorheen gekomen. Mensen vonden het niet erg om wat langer buiten op hun beurt te wachten."

Door Erwin Guijt

"Richting de zomer mochten we weer open. Gelukkig konden we toen ook gebruik maken van onze tafels buiten. Ook al was dat beperkt, toch waren we er erg blij mee. Want op die manier heb je reuring om je winkel en is het duidelijk dat je open bent. Daarnaast zijn we gelijk aan de slag gegaan met bezorgen. Dat deden we al, maar dat hebben we uitgebreid en er meer bekendheid aan gegeven. Zeker onze ‘high-tea at home’ deed het erg goed. Nog steeds overigens."

Confronterend

Na de zomer hoopten ze bij Bienefelt dat er steeds meer mogelijk ging worden. "Maar ik werk zelf in het ziekenhuis en zag de cijfers langzaam oplopen." De tweede lockdown volgde. "Ik moet zeggen dat ons team fantastisch is. Met elkaar zijn we er 100 procent voor gegaan." Net zolang totdat eerst een medewerker en toen haar man besmet raakten met het coronavirus. "Dat is…", ze zoekt even naar woorden, "heel confronterend. Ik ben er echt verdrietig om geweest. Net nu de feestdagen eraan komen, hoe moet het nu verder? Dat we helemaal dicht moesten, hadden we nog niet eerder gehad."

"We hebben gelijk alle klanten gebeld die lopende bestellingen hadden. Gelukkig waren zij heel begripvol. Op een gegeven moment komt er dan ook een stukje berusting bij jezelf. Het is eenmaal zo en je zult het er mee moeten doen. We hebben er alles aan gedaan om een besmetting te voorkomen, maar helaas is het ons niet gelukt." Omdat het bedrijf hele korte lijntjes met deze krant heeft, kon meteen gecommuniceerd worden dat bakkerij Bienefelt tot nader order was gesloten. "We hebben best wat oudere klanten, en die zitten lang niet allemaal op social media. De krant is dan hét middel om hen te bereiken. We hebben er veel reacties en beterschapswensen op gehad."

Hectisch

De afgelopen tijd hebben ze echter niet stilgezeten bij de bakkerij en inmiddels zijn ze weer open. Bienefelt benadrukt dat ze heel voorzichtig willen zijn, voor zowel de klanten als de medewerkers. "Dit zijn meestal toch al spannende dagen. Hebben we alles? Komt alles op tijd af? Het is altijd hectisch, maar ook heel gezellig met elkaar. Dit jaar is het spannend op een hele andere manier: gaan we open? Hóé gaan we open? Hoe pakt de klant dit op? Durven mensen nog wel bij je te bestellen? Kortom, dit jaar was een spannendere kerst dan anders."

Toch antwoordt ze resoluut op de vraag of ze vertrouwen heeft in het volgende jaar. "Ja absoluut. Je hebt allemaal wel eens een jaar waarvan je hoopt dat het volgend jaar hetzelfde zal worden qua verloop. Het mag duidelijk zijn dat we dat dit jaar niet hebben. Dat je winkel steeds op slot gaat is voor geen enkel bedrijf goed. We hopen echt dat we de 19e januari ook onze lunchroom open mogen doen. Maar vertrouwen moet je hebben, want anders hou je het zelf op den duur niet meer vol. Als ondernemers zijn we afgelopen jaar ontzettend uitgedaagd, maar we blijven positief ingesteld."

John Bienefelt.