Melody Jongerling
Melody Jongerling Foto:

Melody Jongerling van hotel-restaurant Lely:

"Gasten vertellen dat ze ons gunnen om door deze periode heen te komen"

OUDE-TONGE – Melody Jongerling van hotel-restaurant Lely omschrijft 2020 als een jaar van enorme pieken en dalen. "De start van het jaar was perfect. De agenda stond vol met fantastische bijeenkomsten en partijen. We draaiden al 15 procent beter dan het jaar 2019 en waren helemaal op dreef." Vanaf 15 maart stortte echter de hele boel in.

Door Erwin Guijt

Alle grote partijen moesten worden afgelast, waarbij veel mensen de afspraken naar het najaar verplaatsten. Uiteindelijk kwam de gevreesde lockdown. Ze konden snel schakelen: al na één dag gingen ze over op afhaal- en bezorgmaaltijden. Op 1 juni mochten de deuren weer open, zij het onder strikte voorwaarden. "Wat was dat een fijn gevoel! Mensen waren voor het terras aan het wachten om plaats te kunnen nemen. Het was te merken dat iedereen het gemist had. De hele zomer hadden we volle terrassen en volop werk. Fantastisch! We hebben een hele goede inhaalslag kunnen maken en hebben de inkomsten bijna recht kunnen trekken met het jaar ervoor, ondanks de lockdown van tien weken lang."

"Helaas werd onze grote angst weer werkelijkheid. We hebben ons best gedaan om alle maatregelen zo goed mogelijk na te leven. Maar toch kwam er een nieuwe lockdown." Gelukkig was de herstart van de takeaway en bezorging zo gemaakt. "Het was inmiddels bekend gebied en we hebben gelijk weer onze schouders eronder gezet. Maar dat kunnen wij niet alleen. We hebben zoveel lieve gasten die regelmatig bij ons bestellen en ons vertellen dat ze het ons gunnen om door deze periode heen te komen. Dit waarderen wij enorm!"

Grote glimlach

Bij hotel-restaurant Lely hebben ze naast hun restaurant ook hotelkamers, die ervoor zorgen dat ze daaruit eveneens inkomsten hebben. Die combi helpt het bedrijf om deze periode door te komen. Hotelgasten mochten tot 14 december nog in het restaurant eten, maar daarna werd ook dat alleen maar takeaway. "Onze gasten bestaan voor 80 procent uit zakelijke bezoekers, die zowel ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds bij ons komen eten."

"Het jaar 2020 sluiten wij met gemengde gevoelens af. Een jaar dat de perfecte afsluiter voor mijn ouders had moeten zijn, en een mooi begin voor mijn man en ik…" Ze maakt haar zin niet af. "Ondanks dat hebben wij er nog steeds vertrouwen in dat we hier goed doorheen komen. Financieel gezien hebben wij veel geluk gehad dat wij al in 2018 gestart zijn met ons nieuwe restaurant en de daarbij behorende zalen. Daardoor kregen we veel meer mogelijkheden om alle coronamaatregelen toe te passen."

Dummies

"De verplichte rustige periode hebben we benut om wat aanpassingen te doen waar we voorheen geen tijd voor hadden. In januari, als het hopelijk weer mag, zullen we weer in de startblokken staan om volop aan de slag te gaan. Een nieuw assortiment bieren, wijnen, outfits en een uitgerolde automatisering zal ervoor zorgen dat wij de komende jaren onze gasten optimaal kunnen bedienen. Onze 32 lieve collega’s staan te springen om weer keihard aan de slag te kunnen en met een grote glimlach alle gasten weer te mogen ontvangen."

Jongerling heeft dus vertrouwen in het komende jaar. Om dit jaar af te sluiten verzorgde de Lely nog een speciaal takeaway kerstdiner. Glimlachend: "'Een luxe kerstdiner voor dummies', zogezegd. Het werd door ons voorbereid, zodat het thuis alleen maar opgewarmd en afgewerkt hoefde te worden. Toch de luxe van een kerstdiner in een restaurant dus, maar dan bij de mensen thuis."