Mike Vos.
Mike Vos. Foto:

Hoe kijkt de horeca op het eiland terug naar 2020 en vooruit naar 2021?

Afgelopen jaar was voor veel mensen een zwaar jaar. Niet in de minste plaats voor horecaondernemers, die verschillende keren hun deuren moesten sluiten en daarmee hun bron van inkomsten verloren. Eilanden-Nieuws sprak met vier van hen, vanuit verschillende horeca-takken, en stelde twee vragen. Allereerst hoe zij het afgelopen jaar beleefd hebben, en als tweede hoe ze naar het komende jaar kijken. Wat opvalt is dat, hoewel ze allemaal een moeilijkere periode hebben gehad, ze toch een positieve instelling blijven houden.


Mike Vos van LLEV:

"Als ik nog aan d’n Diek had gezeten, had ik dit bedrijfsmatig niet overleefd"

MIDDELHARNIS - "We proberen ons hoofd koel te houden in deze pittige tijd. De afgelopen tijd hebben we keihard gewerkt om onszelf te verbeteren." Aan het woord is Mike Vos, eigenaar van LLEV. Hij verhuisde eerder dit jaar van d’n Diek naar een mooie plek aan de haven van Middelharnis. "Het was daar een vliegende start, mede door het supermooie weer. Het hele terras zat vol en we hebben hard moeten werken om het allemaal bij te benen."

Door Erwin Guijt

Toen moest ook LLEV haar deuren sluiten. "Maar we wilden niet stilzitten. Dus hebben we onze medewerkers verdeeld in twee teams, die allebei op zoek gingen naar manieren om onszelf te verbeteren. Het eerste team keek naar onze producten en de ontwikkeling daarvan, het tweede team nam ons proces onder de loep. Op basis daarvan hebben we een verbeterplan opgesteld, wat nu bijna af is. We zijn erg benieuwd of we de verbeteringen door kunnen voeren. Want verbeteren moet je dóén in de praktijk, en dat kan nu even niet. Maar we gaan er heel graag met elkaar mee aan de slag."

De afgelopen periode was best vermoeiend, geeft de eigenaar toe. Constant was daar de vraag of de horeca dicht zou gaan of niet, en hoe lang die situatie vervolgens weer zou duren. "Je wilt graag je bijdrage leveren, maar je wilt ook niet dat de horeca een bedreiging is voor de volksgezondheid." Wel vindt hij het heel spannend hoe het ná de huidige lockdown zal gaan. "De horeca gingen als eerste dicht, gaan we dan ook weer als eerste open? Of komen de scholen of sportscholen eerst? Hoe gaat januari eruit zien, dat is mijn grootste vraag."

Steunbedrag

"Inmiddels zijn we bijna een kwartaal dicht. Tot op heden hebben we al onze mensen in dienst kunnen houden. Maar als we in het nieuwe kwartaal niks te doen hebben, wat gaan we dan doen? Hebben we dan genoeg reserves om al het personeel in dienst te houden? Kijk, er zijn natuurlijk regelingen vanuit de overheid. Alleen is dat niet toereikend. Voor het steunbedrag is gekeken naar de situatie in juni 2019, terwijl we in augustus dat jaar zijn verhuisd naar een groter pand. Onze huisvestingskosten zijn dus flink gestegen, maar de steun is nog gebaseerd op de oude situatie."

Toch prijst hij zichzelf wel gelukkig met de overstap naar de haven. "Als ik van de zomer nog op d’n Diek had gezeten, had ik dit bedrijfsmatig niet overleefd. Daar was vrijwel geen terras. Dat was echt een onhoudbare situatie geweest. Nu zit ik op een fantastische plek aan de haven, en hebben we goede recensies online. Over het algemeen mensen harstikke tevreden over wat we gedaan hebben. Dat geeft energie en moed om door te gaan. Maar het moet soms wel uit de tenen komen, om het zo te zeggen."

Nieuwe ideeën

"De gezette stappen zijn dus echt supergoed geweest, maar je zit wel met de gedane investering. We zijn LLEV twee jaar geleden gestart, daarvan hebben we nu al vijf maanden dicht gezeten. Dat hou je op de lange termijn niet vol." Wat hij daarbij wel heel positief waardeert, is de steun vanuit de gemeente. "Dat wil ik wel genoemd hebben, ik ben daar erg content mee. Ik weet me gesteund door de gemeente, die meedenken over ondersteuning en het zoeken naar nieuwe mogelijkheden."

"Eigenlijk heb ik dit jaar voor het eerst de kracht van het toerisme op het eiland gemerkt. Als mensen ook in 2021 veelal in Nederland weekendjes weg gaan, verwacht ik dat die ons steeds makkelijker zullen vinden. Als we dan mooi weer hebben, zou dat zeker meehelpen." Bovendien zijn ze binnen LLEV ook nog bezig met zichzelf te ontwikkelen, en ze hebben een paar nieuwe ideeën voor de komende tijd. Wat dan precies, daar wil Vos nog liever niet te veel over kwijt. "Maar ondanks alles kijk ik toch met dankbaarheid terug op het afgelopen jaar. Met een goed team gaan we de toekomst tegemoet. We blijven positief", herhaalt hij nog maar eens ter afsluiting.