Afbeelding

Ladies’ Circle in actie met kerstbomen en kerstwensen

GOEREE-OVERFLAKKEE - ‘We kunnen toch niet niks doen in deze tijd?’ Met die stelling staken de dames van Ladies’ Circle Goeree-Overflakkee (LC45) enkele weken geleden de koppen bij elkaar. Creatief als ze zijn, werd in zeer korte tijd in samenwerking met de Kiwanis een kerstbomenactie op touw gezet. En daar blijft het niet bij, want voor 2,50 euro kan iedereen een kerstwens ‘kopen’, waarbij de opbrengst bestemd is voor twee goede doelen.

Door Gert Klok

Normaal gesproken organiseert de Ladies’ Circle rond deze tijd het pietenhuis, vertellen Tinelot Tjebbes en Mariecke Nagtegaal van de Ladies’ Circle. Tjebbes: “De laatste keer was dat bij Zuidwester in ‘t Dok en wat een succes was dat. De bewoners vonden het schitterend en deden volop mee. Sommigen liepen de hele dag rond als piet.”

Door corona kon de editie van dit jaar geen doorgang vinden. Maar niets doen is aan de dames van de Ladies’ Circle niet besteed, dus werd snel een nieuwe actie bedacht. “Niets doen voelde gewoon niet goed”, verwoorden de twee ladies het. Uiteindelijk werden het dus acht kerstbomen met een bijbehorende wensactie. “We willen het eiland een beetje mooier maken in deze donkere tijd.”

Voor het plaatsen van de bomen werd de samenwerking gezocht met de mannen van de Kiwanis. Op de laatste zaterdag van november werden de bomen alvast op hun plek gezet. “We dachten echt dat we wel een dagje bezig zouden zijn met plaatsen, maar ze stonden in een ochtendje”, lacht Nagtegaal. “We kregen alleen maar enthousiaste reacties. Veel senioren stonden voor het raam te kijken en te genieten.” “Iedereen wordt gewoon blij van de gezelligheid die ervan afstraalt”, weet Tjebbes. “En dat kunnen we met zijn allen wel gebruiken dit jaar.” Dankbaar zijn de ladies ook voor de extra inzet van de Kiwanis, die in korte tijd een aantal extra sponsoren vonden, die op de onderaan het artikel vermelde website staan.

Voor het hele eiland

Zeven van de acht bomen zijn geplaatst bij locaties van zorginstellingen, de andere boom staat bij het Diekhuus. Tjebbes en Nagtegaal benadrukken echter dat de actie niet alleen bedoeld is voor de mensen in de zorg. “We zochten naar een manier om met name de eenzame mensen op het eiland een hart onder de riem te steken”, aldus Nagtegaal. “De actie is voor mensen in de zorg, maar we hopen ook door mensen in de zorg. En natuurlijk voor iedereen die een wens heeft voor een familielid, vriend, vriendin of collega die het moeilijk heeft. Een cadeautje is leuk, maar vaak is er vooral behoefte aan een beetje aandacht.”

“De locaties hebben we gekozen omdat zeker bewoners van zorginstellingen wel iets leuks verdienen om naar te kijken”, vult Tjebbes aan. “We hopen dat mensen die langs de bomen lopen, zien dat die steeds voller worden en zelf ook meedoen.” Dat de actie echt bedoeld is voor de hele gemeenschap op Goeree-Overflakkee, blijkt uit het feit dat een van de bomen op het Diekhuusplein staat. Ook Middelharnis-Centrum vindt de actie prachtig en stelde graag haar boom beschikbaar. “We willen met de actie bijdragen aan het gevoel van saamhorigheid. Dat mensen de bomen zien en tegen elkaar zeggen: dat hebben we met z’n allen gedaan.”

Wens

Mensen kunnen op www.dekerstboomvango.nl voor 2,50 euro een wens plaatsen. “Voor elke wens hangen wij een kerstbal in een van de bomen”, vertelt Nagtegaal. “We hopen natuurlijk dat ze snel vol hangen.” De wens zelf wordt gepubliceerd op de genoemde website en komt dus niet fysiek in een van de bomen te hangen. “We wilden een laagdrempelige actie, waarbij we niet te veel hoefden te vragen van onze sponsors”, aldus Tjebbes. “Veel van hen hebben het door corona immers ook lastig in deze tijd.”

De opbrengst van de actie is bestemd voor twee goede doelen: Stichting Vrienden van Zuidwester en Zonnebloem Goeree-Overflakkee.

Afbeelding