Het inzaaien door Jan de Jong en zijn medewerker (Foto: Annelies Snijders)
Het inzaaien door Jan de Jong en zijn medewerker (Foto: Annelies Snijders) Foto: Jan Baks

Doopsgezinde Gemeente viert 400-jarig bestaan in 2022

Turkey Red Wheat uit Ohio groeit op kerkelijke grond in Ouddorp

OUDDORP – De Doopsgezinde Gemeente in Ouddorp staat aan de vooravond van een bijzonder moment: de viering van het 400-jarig bestaan in 2022. In de aanloop naar dit feit is er een jubileumwerkgroep gevormd die voorbereidende stappen hiertoe zet en ideeën gaat uitwerken. Eén onderdeel zal zich komend jaar al manifesteren. Dat betreft het oogsten -in de zomerperiode 2021- van een bijzonder sterk soort biologische wintertarwe, het Turkey Red Wheat.

Door Jaap Ruizeveld

Graan hiervoor is vanuit Ohio (Amerika) via Witmarsum in Friesland, aan de Doopsgezinde Gemeente in Ouddorp aangeboden en vervolgens in oktober van dit jaar op kerkelijke grond aan de Westduinweg ingezaaid. Het betreft een 1 hectare groot akkerland dat gepacht wordt door Jan en Nellie de Jong. De graankorrels van deze wintertarwe hebben door de eeuwen heen een onlosmakelijk band gesmeed binnen de gemeenschap van de mennonieten. Deze volgelingen van Menno Simons, geboren in Witmarsum in 1496 en grondlegger van de Nederlandse Doopsgezinde kerk, moesten vanwege hun geloofsovertuiging, brute vervolging en hun keuze voor een geweldloze levensstijl hun woon- en levensgebied in Oekraïne en in Rusland ontvluchten. Vooral ten tijde van Tsarina Catharina de Grote (1729-1790) moesten zij op zoek naar veilige oorden in Amerika en Canada om daar een nieuw bestaan te kunnen opbouwen. Op hun reizen namen zij - in het nastreven van hun godsdienstvrijheid - graankorrels mee die zij van hun landbouwgronden hadden geplukt. De graankorrels werden meegesmokkeld, vaak verstopt in kledingstukken.

Cirkel is rond

Lange tijd verstreek. De tarwe werd voornamelijk geteeld in de Plains States. Maar rond 1992 bundelden akkerbouwers Danny Jones, Dale Friesen en Edward Hill de krachten om ook in Ohio het wintergraan daar te gaan verbouwen. Ondanks klimatologische problemen lukte het. Er werd een koper gevonden en het product kwam in de supermarkt in Ohio. Aan de andere kant van de Atlantische oceaan, in het Friese Witmarsum, werd door melkveehouder/akkerbouwer Menno de Vries in 2017 een klein museum ingericht met de naam 'Menno Simons Groen'. Om met Turkey Red Wheat een verbinding te kunnen leggen met het museum, zocht De Vries via een supermarkt in Ohio succesvol contact met Dale Friesen. Hij stuurde graankorrels naar Witmarsum en daarmee was in feite 'de cirkel' rond. Weer thuis in de geboorteplaats van de stichter van de Doopsgezinde kerk Nederland.

Mennobrood

Eind dat jaar zaaide de Friese akkerbouwer een hectare grond in met het oergraan, dat storm en lage temperaturen prima kan doorstaan en ook na veel regen zich weer opricht. Na een eerste oogst in 2019 volgde deze zomer 2020 een tweede oogst. Op basis van de ervaring bij de eerste oogst lukte het Menno de Vries nu zes ton tarwekorrels te oogsten, dat voor een deel is gebakken tot Mennobrood. Dit najaar werd het eerste brood in het Friese dorp aangesneden. Een deel van de geoogste tarwekorrels is, zoals gemeld, dit najaar aangeboden aan de Doopsgezinde gemeente in Ouddorp en daar ingezaaid. De oogst maakt komend jaar dan onderdeel uit van activiteiten in de aanloop naar het 400-jarig bestaan van deze geloofsgemeenschap op de Kop van Goeree in 2022.

Het perceel akkerland aan de Westduinweg (Foto: Jan Baks).