Er is de afgelopen tijd hard gewerkt bij de voetbalclub.
Er is de afgelopen tijd hard gewerkt bij de voetbalclub.

Herkingen '55 is met duurzame accommodatie klaar voor toekomst

HERKINGEN – Trots; dát zijn de leden – en ook de inwoners – van Herkingen met de oplevering van hun compleet vernieuwde, duurzame accommodatie. In het pittoreske dorp aan het Grevelingenmeer, gloort de thuisbasis van Voetbalvereniging Herkingen ’55 als nooit tevoren. “Mooi hè”, straalt voorzitter Andres Bazen als hij – op gepaste afstand – een rondleiding geeft. “We kunnen hiermee weer tientallen jaren vooruit.”

Als één van de eerste voetbalclubs op het eiland kon men in Herkingen, als onderdeel van het harmonisatieproject voetbalaccommodaties Goeree-Overflakkee, aan de slag met hun plannen. De opstallen aan de Stoofweg hebben het afgelopen jaar een ware metamorfose ondergaan. “Alles is volledig gestript", vertelt Bazen. “Alleen de buitenmuren zijn feitelijk blijven staan, waarna we alles letterlijk en figuurlijk opnieuw hebben opgebouwd.”

Met en voor elkaar

De verbouwing is uitgevoerd door Bouwbedrijf Peeman uit Nieuwe-Tonge (hoofdaannemer) met Kievit Warmte en Schipper Electro als projectpartners. Penningmeester Anton Keizer licht toe dat het gehele traject nagenoeg door louter Flakkeese bedrijven is uitgevoerd: “Dat is voor ons van meet af aan het uitgangspunt geweest.” Daarbij is de club dagelijks gesteund door haar vrijwilligers. Bazen: “We hebben een speciale werkgroep samengesteld met kennis op elk vlak. Ze waren vrijwel elke dag bezig op de club en verrichtten allerlei hand-en-spandiensten. Bovendien werden wij als bestuur elke avond op de hoogte gebracht over de voortgang van het project en konden we waar nodig bijsturen.” Door veel werkzaamheden in eigen beheer uit te voeren, wist de club de nodige ruimte te creëren en kon men investeren in onder andere zonnepanelen en een warmtepomp om de accommodatie voor de toekomst energieneutraal en duurzaam te maken.

Dorpsfunctie

Naast de samenwerking met de verschillende bouwpartners verliep de informatievoorziening van en naar de gemeente in goede harmonie. Keizer: “De samenwerking en afstemming met het projectteam van de gemeente is van meet af aan glashelder geweest. We hebben dat als zeer professioneel en positief ervaren.” Na de aanleg van het multifunctionele kunstgras(trap)veld in 2014 zet voetbalvereniging Herkingen ’55 met de realisatie van de nieuwe opstallen wederom een belangrijke stap binnen haar sociale functie in de dorpskern. Bazen: “We willen in allerlei opzichten graag een meerwaarde voor het dorp zijn. Niet alleen die club die op sportief gebied alleen maar omhoog wil. Als dat een keer gebeurt, is dat mooi meegenomen.”

Door het coronavirus is het voetbal – na een korte opstart in de zomerse maanden – voor een tweede maal compleet stilgelegd. “Niet meer dan begrijpelijk”, stelt Bazen. “Gezondheid gaat voor alles en een officiële opening stellen we dan ook uit naar een moment dat dit verantwoord is. Tot die tijd moeten we gewoon afwachten, maar spreken we de wens uit dat we volgend jaar weer in competitieverband actief mogen zijn. We zijn er helemaal klaar voor en hopen een ieder in de loop van 2021 in een goede gezondheid te mogen begroeten aan de Stoofweg.”

Een van de duurzame investeringen is het plaatsen van zonnepanelen.