EVV en GJZ: 'Plastic scheiden door huishoudens is niet nodig'

GOEREE-OVERFLAKKEE – Huishoudens plastic laten scheiden is volgens Eiland van Vrijheid (EVV) en Groep Jan Zwerus (GJZ) niet meer nodig. De twee partijen dienen daarom aanstaande donderdag tijdens de raadsvergadering een motie in, waarin het college wordt gevraagd op korte termijn een objectief onderzoek in te stellen naar mogelijkheden van nascheiding van PMD (plastic, metalen- en drinkverpakkingen) en de resultaten van dit onderzoek eind eerste kwartaal 2021 aan de raad aan te bieden. Tijdens de raadsvergadering staat de bespreking en mogelijk daarna besluitvorming van de Verordening afvalstoffenheffing Goeree-Overflakkee 2021 op de agenda.

Door Jaap Ruizeveld

In de overwegingen bij de motie stellen de twee fracties dat plastic scheiden bij de bron niet meer nodig is omdat afvalverwerkingsbedrijven zoals de AVR (Afvalverwerking Rijnmond) en AEB (Amsterdam) met machines werken die plastic van restafval kunnen scheiden. En zelfs recyclebaar plastic van niet-recyclebaar plastic. Door het afzien van plastic scheiden worden investeringen lager en dat levert voor de inwoners dan lagere heffingen op. Bovendien draagt het bij aan de noodzakelijke bezuinigingen van de gemeente, aldus de motie-indieners.

Niet geheel ingelicht

De fracties noemen in een persbericht “Plastic scheiden door huishoudens nonsens”. Zij vinden dat zij in 2019 niet volledig zijn ingelicht over de machinale verwerkingsmogelijkheden van plastic in de afvalverwerkingsbedrijven. Ook wijzen zij er op dat diverse steden Rotterdam, Den Haag, Leiden en Nieuwegein en ook kleinere gemeenten de stekker al uit het proces scheiden van plastic hebben getrokken. Amsterdam en Utrecht overwegen dat ook in 2021 te doen. "Welke stap neemt Goeree-Overflakkee", vragen de indieners van de motie, Jan Zwerus en Aat van Alphen.