De laatste daagjes

Wat een ongelooflijk jaar hebben we achter de rug. Wie had ooit kunnen bedenken dat we met zijn allen in de strijd zouden gaan tegen een onbekend virus. Een virus dat veel mensen ziek maakte of waardoor men zelfs kwam te overlijden. Als iemand mij dit vorig jaar had gezegd, had ik ze waarschijnlijk voor gek verklaard. Misschien heel naïef, maar ik ben vast niet de enige.

Toch waren er ook mooie momenten te vinden. Sem is na de eerste lockdown begonnen bij een nieuwe en beter passende dagbesteding. Doordat wij al aardig wat wisselingen achter de rug hebben, is het soms moeilijk om ervan uit te gaan dat het goedkomt. Maar nu we een aantal maanden verder zijn kan ik zeggen dat Sem op deze dagbesteding zijn plaats heeft gevonden. Omdat hij hier behandeld, verzorgd, gehoord en gezien wordt als de leuke, zorgzame, vrolijke en overenthousiaste knul, heeft hij het gevoel ertoe te doen en dat willen we tenslotte allemaal.

Wat ik dit jaar ook bijzonder vond, was de samenhorigheid en positiviteit die ontstond tijdens de coronamaanden. Niet iets wat vanzelfsprekend is in een tijd van 1,5 meter afstand en individuele lockdowns. Maar ook van de verschillende sfeeracties werd ik erg warm. Nu de feestdagen voor de deur staan worden in de dorpen weer verschillende mooie initiatieven gestart. Zo ook in ons dorp. ‘Dirksland verlicht’ bijvoorbeeld. Om de laatste maand van het jaar nog sfeervoller te maken worden de inwoners van Dirksland opgeroepen om hun huis en tuin te verlichten. Na de afgelopen donkere maanden zijn we met zijn allen wel toe aan wat verlichting. (meer info: jeugdwerk@svik.nl) Met deze actie wordt niet alleen gezorgd voor sfeer, maar licht de saamhorigheid wederom op. Zo kunnen de bewoners meedoen aan een wedstrijd voor bijvoorbeeld de mooiste of creatiefste versiering, maar kunnen ook straten gezamenlijk meedoen. De winnaars kunnen mooie prijzen van lokale ondernemers winnen, waarmee ook de ondernemers worden gesteund.

Sfeer, saamhorigheid en steun. Drie prachtige woorden in deze tijd. Ik kan alleen maar wensen dat we dit op welke manier in 2020 door kunnen zetten. Wat me brengt op mijn afsluiting: wij wensen iedereen mooie kerstdagen en een gezond 2021.