Afbeelding

Schipper Electrotechniek bestaat 90 jaar

"Mijn opa had dit vroeger nooit durven dromen"

NIEUWE-TONGE – Familiebedrijf Schipper Electrotechniek bestond onlangs 90 jaar. Aan het hoofd staat Adri Schipper, de derde generatie in het bedrijf. Hij vertelt met zichtbare trots over het bedrijf. "Van ons werk zie je niet altijd even veel, het grootste deel zit tenslotte achter de muur. Maar hoewel we het niet van de daken schreeuwen, maken we mooie dingen."

Tekst en foto: Erwin Guijt

Het verhaal van het bedrijf start in 1930. "Mijn opa, Arie Schipper, had een aggregaat in zijn schuur staan. Elektriciteit was er toen nog niet op het eiland, dus via zijn apparaat konden accu’s worden opgeladen. Vervolgens werden die per fiets naar boerderijen in de omgeving gebracht. Na verloop van tijd kwamen er ook kleine installaties bij. Ook verkocht hij in zijn winkeltje aan de Molendijk wat huishoudelijke apparatuur. Toen kwam mijn vader in het bedrijf en kwam accent meer te liggen op installatiewerk. In eerste instantie enkel op het eiland, maar als Goeree-Overflakkee door dammen en bruggen steeds meer verbonden wordt met de rest van Nederland ook buiten het eiland. Dan komen ook de grote opdrachtgevers en grotere bedrijven in beeld."

Gereedschap

"Nu bestrijkt ons werkgebied ongeveer het gebied vanaf de grens met België, door Brabant en Utrecht tot net boven Amsterdam. We werken veel samen met grote bouwbedrijven, en doen met name woningbouw gerelateerde projecten. Onze grootste klus was in Den Haag, waar we een complex van 484 appartementen en drie ondergrondse parkeergarages moesten voorzien van elektriciteit." Dat soort klussen gaan vaak in bouwteamverband, waarbij Schipper al in een vroeg stadium aan tafel zit met de opdrachtgever en andere bouwdisciplines.

"Maar we zijn eveneens op het eiland actief, in samenwerking met lokale ondernemers. En we zijn partner van bijvoorbeeld de woningbouwvereniging. We hebben zeventig man personeel, ongeveer de helft daarvan komt van het eiland. Onze mensen zijn loyaal aan het bedrijf, daarom zien we een laag verloop en veelal lange dienstverbanden. Ziekteverzuim en verloop zijn laag, als je elkaar kent werkt het ook lekker. Er zijn er aardig wat met een lang dienstverband, dat zegt wel iets. Daar ben ik best trots op. Mijn vader zei altijd al: 'Mensen zijn het belangrijkste gereedschap dat je hebt.'" Naast de vaste medewerkers heeft het bedrijf een flexibele schil van zzp’ers.

Familiehanden

Adri is dus inmiddels de derde generatie in het bedrijf. Helaas houdt het daarna op. "Ik heb weliswaar drie kinderen, maar die zien het niet zitten." Toch vond Schipper het belangrijk dat het bedrijf wordt voortgezet. "In het belang van de onderneming moet je bewust en op tijd met je opvolging aan de slag. Continuïteit is erg belangrijk, en zeker onze mensen hebben daar recht op." Daarom werd contact gezocht met het in Noord-Holland gevestigde Blom Electrotechniek, eveneens een familiebedrijf. "Arnold Blom heeft sinds begin van dit jaar op persoonlijke titel een aanmerkelijk belang in Schipper Electrotechniek. Over een paar jaar neemt hij ons bedrijf volledig over. Dat geeft een goed gevoel en uiteraard blijft Schipper Electrotechniek in Nieuwe-Tonge gevestigd. We zoek zelfs uitbreiding." Wat vindt de ondernemer ervan dat het bedrijf na drie generaties uit familiehanden gaat? "Natuurlijk had het leuk geweest als het in de familie bleef", zegt hij spijtig. "Maar je moet het wel zien zitten."

In de tijd dat het bedrijf bestaat, is er veel veranderd. Zo is er op technisch gebied veel meer mogelijk en heeft de gemiddelde klant ook meer wensen dan vroeger. Kortom, het is méér en complexer geworden. Recente ontwikkelingen zijn domotica, het op afstand besturen van schakelaars in het huis, en glasvezel. "Aan de andere kant zie je wel dat bepaalde dingen juist weer terugkomen: mijn opa had een aggregaat in de schuur en een windmolen. Vandaag de dag zie je dat energieopslag en windturbines weer volop in de belangstelling staan."

Etentje

"De meeste bedrijven halen de negentig jaar niet, het is zeker een respectabele leeftijd. Ik ben ervan overtuigd dat mijn opa dit vroeger nooit zo had durven dromen. Mijn vader leeft nog en is trots op alles wat we bereikt hebben. Al vind ook hij het erg jammer dat het bedrijf niet in de familie blijft. Gelukkig is het bedrijf bij Arnold Blom, van Blom Electrotechniek, in goede handen. Daar heb ik het volste vertrouwen in."

Normaal gesproken was er uitgebreid bij het bedrijfsjubileum stilgestaan. Door de coronamaatregelen ging dat echter niet. "Dat was een lelijke streep door de rekening: we hadden echt iets leuks voor het personeel op het programma staan." Hij blijft ondanks de annulering positief: "Niet getreurd, de plannen liggen er nog steeds en zodra het weer kan halen we dit alsnog in." Om de heugelijke dag toch nog een beetje te vieren heeft de directie (op voldoende afstand) een bescheiden etentje gehouden.

Specialisme

Hoe ziet de directeur de toekomst van het bedrijf? "De volgende stap is 100 jaar he?", lacht hij. "Zelf zal ik dat bedrijfsmatig niet meer meemaken, maar gelukkig is het bedrijf nog steeds gezond. In ons specialisme, elektro- en datatechniek in woningen, zit toekomst. Daar ben ik van overtuigd. Nu zien we dat verduurzaming volop in de belangstelling staat, iets waar wij een steentje aan kunnen bijdragen. Had ik trouwens al verteld dat wij de eerste nul-op-de-meterwoning hebben helpen realiseren? We kunnen in deze samenleving niet om elektriciteit heen, en daar helpen wij graag bij. Nu, en in de toekomst."