Chemours: 'Uitstoot GenX naar water meer dan 99,9 procent verminderd'

GOEREE-OVERFLAKKEE – Namens de raad heeft het college dit najaar een brief verzonden aan de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Milieu en Wonen en de Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland, met het verzoek de lozingsvergunningen (PFOA en GenX) van het bedrijf Chemours Netherlands bv in Dordrecht in te trekken. Het bedrijf heeft afgelopen maand rechtstreeks aan de gemeente Goeree-Overflakkee een informatiebrief verzonden.

Door Jaap Ruizeveld

Hoewel het de verantwoordelijkheid is van de autoriteiten waarmee contact is opgenomen om op de brief van de gemeente te reageren, hoopt het bedrijf dat de gemeente openstaat voor informatie van Chemours. Zij geeft aan goede relaties met de gemeenschappen om het bedrijf heen van groot belang te achten. In de afgelopen jaren zijn volgens Chemours processen aangepast om duurzamer te werken en de uitstoot naar lucht en water die verband houdt met de productie te verminderen. Uit gegevens van de feitelijke lozingen zou blijken dat Chemours ver onder de vergunde limieten is gebleven. Er is 75 miljoen euro geïnvesteerd in emissiereductietechnologieën. Tot nu toe zou de uitstoot van GenX naar water met meer dan 99,9 procent zijn verminderd.

Toelichting

"PFAS vertegenwoordigt een breed en divers scala aan verbindingen met een verscheidenheid aan fysische en chemische eigenschappen, gezondheids-en milieuprofielen. Chemours gebruikt slechts een kleine subset van niet-polymeer PFAS in haar productieprocessen. Ten aanzien van GenX zijn er wetenschappelijke gegevens die het veiligheidsprofiel van de stof aantonen. Stoffen die door reductietechnologieën uit afvalstromen bij Chemours worden gefilterd, ofwel hergebruikt, ofwel volledig worden vernietigd", zo staat in de informatiebrief van het bedrijf aan de gemeente.