Afbeelding

Herinnering aan de tram bij de Dirkslandse haven

DIRKSLAND - Klein Parijs is een kunstwerk rijker. Na de eerder gerealiseerde kruiwagens van Michel Snoep langs het havenkanaal, Pauline van Weel van Joep Luijckx voor de hoofdingang van het ziekenhuis en het inundatie-nooddijkje van Jaap Reedijk voor de Victoriahal, is op de laatste dag van november een herinnering van de RTM geplaatst bij de trambrug over de haven.

Door Kees van Rixoort

Het is een kunstwerk van Jaap Reedijk en het verbeeldt het legendarische RTM-voertuig M67. Het metalen object staat bij de trambrug, een restant van het eilandelijke tramnetwerk uit de vorige eeuw. De inwoners van Dirksland hebben de M67 afgelopen zomer gekozen uit drie ontwerpen van verschillende kunstenaars.

Het kunstwerk, gemaakt in de smederij van Marten en Wim de Roon, stelt de voorzijde van het RTM-voertuig M67 voor. Het heeft de originele kleuren en is aan de binnenzijde voorzien van informatiepanelen over de geschiedenis van de RTM op Goeree-Overflakkee, vooral over het Dirkslandse gedeelte van de tramlijn. Een bankje nodigt uit om even te gaan zitten en herinneringen op te halen. Als het donker is, is de M67 verlicht.

Het kunstwerk vormt de afronding van het project ‘restauratie trambrug’ van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Eerder zijn het brugdek vernieuwd, de leuningen geschilderd, het metselwerk en het plateautje hersteld en overtollige begroeiing van de taluds verwijderd.

De onthulling van het kunstwerk is later deze maand. Dit in combinatie met de onthulling van de lichtopstand die onlangs is geplaatst aan het westelijke havenhoofd van Stellendam. Ook dit was een project van de Erfgoedlijn.