Afbeelding
Foto:

Installatiebranche heeft jongeren keihard nodig

MIDDELHARNIS - Officieel heet het dat Nederland ‘van het gas af’ gaat. Maar juist als aardgas niet langer als grondstof voor de warmtewinning wordt gebruikt, is hier meer werk dan ooit te doen. “We gaan van het aardgas af. Maar de goede infrastructuur die in Nederland ligt, gaat waarschijnlijk op een andere manier worden toegepast.” Albert van der Molen werkt bij Stedin, netbeheerder voor elektriciteit en gas.

Door: Edwin Wendt

Op de bijeenkomst Installatiebranche & Onderwijs, gehouden bij RGO Middelharnis, gaf hij aan dat het vinden van personeel de grootste zorg in de nabije toekomst is. “Op dit moment moeten wij mensen opleiden in onze eigen bedrijfsschool. Het zou beter zijn als de studenten in het regulier onderwijs een beter beeld krijgen van de mogelijkheden die er zijn. Als er één tak is waar je tot aan je pensioen werk kunt vinden, is dat het gas. Er zijn twee smaken: we gaan óf naar duurzaam gas óf het gasnet moet op de meeste plekken worden verwijderd. Dat laatste zou een nog veel grotere klus worden. Daar goed personeel voor vinden, is heel belangrijk. Dat personeel vinden we alleen als nú leerlingen bewust worden gemaakt dat hier toekomst in zit.”

Dat techniekonderwijs de toekomst heeft, weet Goeree-Overflakkee al langer. Niet voor niets zijn de acht profielen van de nieuwe beroepscampus - vanaf 1 januari in de nieuwbouw aan de Langeweg in Sommelsdijk - sterk georiënteerd op een baan in de praktijk. Met name het profiel ‘PIE’ (Produceren, Installeren en Energie) is sterk geënt op de energietransitie waar de maatschappij voor staat. Directeur vmbo Adrie Krielaart geeft aan dat de school zich in de afgelopen jaren sterk heeft ingezet om alle profielen te behouden: "In Nederland zijn we een van de weinige scholen die zoveel profielen aanbieden."

Handen ineen

Pilot Stad aan ’t Haringvliet, waar een groep voorlopers zich met steun van de gemeente al enige tijd voorbereidt op een aardgasloze toekomst vanaf 2025, is ook voor de vmbo-leerlingen van de RGO een leerzame proeftuin. Om de leerlingen écht warm te maken voor een toekomst in met name de installatiebranche wordt gewerkt aan een vergaande samenwerking tussen de regionale scholengemeenschap RGO en het Techniek College in Rotterdam. Op Goeree-Overflakkee draaien de opleidingen Bouw en Metaal al steeds beter, een uitbreiding met elektro- en installatietechniek zou het plaatje compleet maken. Hiervoor slaan beide opleidingen de handen graag ineen. “De bedoeling is met de opleiding in deze regio te starten in september 2021. Dat begint echter met leerlingen die zich moeten aanmelden,” zegt Bram Verwers van het Techniek College.

Hot

Bij de provincie Zuid-Holland werkt Tineke Keuzenkamp. Toen zij in 2017 haar handtekening zette onder het convenant H2GO, de plannen om met groene waterstof en groene stroom de energietransitie gestalte geven, liep zij nog behoorlijk voor de muziek uit. “Nu waterstof ‘hot’ is, wordt het hoog tijd om het onderwijs en de installatiebranche te verbinden.” ‘Stad Aardgasvrij’ is een van de acht pilots, een andere is Energy Park Oude-Tonge, voor een fabriek waar waterstof wordt gemaakt. In Stellendam wordt gewerkt aan manieren om de viskotters te laten varen op waterstof. En dat is nog maar een greep. “Denk ook aan de waterstofbussen die gaan rijden op Goeree-Overflakkee.”

Wethouder Thea Both, bij de gemeente Goeree-Overflakkee verantwoordelijk voor onder andere energietransitie en innovatie, gaf op de bijeenkomst aan dat dit eiland de ingrediënten in huis heeft om daar invulling aan te geven. “Het is heel goed dat onderwijs, bedrijfsleven en overheid op dit moment al hun plannen maken. Als we te lang op elkaar gaan wachten, zijn we te laat. Een opleiding gaat altijd vooraf aan het toepassen in de praktijk. Het onderwijs kan dat niet alleen. Daarbij is heel nadrukkelijk ook de branche nodig. Heel hard nodig zelfs.” Een specifiek aandachtspunt van de wethouder: “Het is nog wel erg een mannenwereld. Ook meisjes moeten hiervoor enthousiast worden gemaakt. Die energietransitie is nieuw, het is de toekomst. Ik hoop dat veel jongeren er enthousiast voor worden.”