Afbeelding

Jeroen Tijl maakt eigen kruidnootkroket:

"Misschien wordt dit wel dé pakjesavondsnack"

MIDDELHARNIS – "Het heeft meer aandacht gekregen dan ik ooit verwacht had", glundert Jeroen Tijl. Hij is eigenaar van snackbar Kruik en bedacht een paar weken terug de kruidnotenkroket. Die kreeg veel media-aandacht, en dat is te merken. "Vanochtend kwam er nog iemand uit Renesse speciaal voor de kruidnotenkroket." Eilanden-Nieuws nam een kijkje – en probeerde meteen zelf de snack uit.

Tekst en foto: Erwin Guijt

"Kruik staat al zestig jaar bekend om hun eigen producten, daar komen de mensen op af. Regelmatig proberen we wel eens wat nieuws. Zo hebben we ook al kroketten met champignon, pepers en streekbier gehad." Hoe hij bij dit idee kwam? De zus van Jeroen zit in een Sinterklaascomité en hij bedacht zich opeens: als ik toch aan het experimenteren ben, waarom zou ik er niet een keer kruidnoten in doen? Het idee was geboren, maar daarmee was het product er nog niet.

Pittiger

"De basis is nog steeds de kroket, maar in plaats van vlees zitten er nu kruidnoten in. Normaal gesproken gaat er wat ui bij, maar die zijn nu vervangen door karamelblokjes. Af en toe hebben we even geproefd om te kijken of we op de goede weg waren. Aan het begin van het testen was ‘ie wat pittiger dan verwacht, dus moesten we hem nog wat zoeter maken." Bovendien klopte er gevoelsmatig iets nog niet helemaal. "We hebben toen de ruwe paneermeel, die we bij vleeskroketten gebruiken, vervangen door fijnere paneermeel." Hij glimlacht. "Toen klopte het."

Je kunt er niet om heen: de kroket ruikt én smaakt naar kruidnoten. Dat blijkt ook wel als hij er eentje aanbiedt. De kroket is volledig gevuld met een massieve brei die er ongeveer hetzelfde uitziet als een vleeskroket. Maar bij de eerste hap is het al meteen duidelijk: dit is een kruidnotenkroket. Is hij eigenlijk de eerste met dit idee? Jeroen: "Dat dacht ik eerst wel, maar het blijkt dat een jaar of zes geleden een snackbar in Brabant een pepernootkroket had. Maar ik verwacht dat die echt anders is dan deze."

Haringkroket

Wellicht typerend voor het eiland waren veel mensen eerst wat terughoudend. "Voor je gevoel klopt het gewoon niet: je verwacht een hartige snack, en geen zoete." Maar een enkeling was meteen enthousiast. Jeroen zocht contact met Jeugdjournaal en daarna volgden andere media. Die aandacht zorgde voor interesse uit het hele land. "Vorige week kwam er iemand uit Amsterdam. En maandag komt een snackbar uit Utrecht vijftig stuks halen, om ze zelf in de zaak te leggen." Hij is blij met die aandacht, in een tijd waarin snackbars door de coronamaatregelen enkel maar mogelijkheden hebben op het gebied van bezorgen en afhalen.

"We zijn nu gewend om oliebollen te eten met oud en nieuw, wellicht wordt dit wel dé pakjesavondsnack." Voorlopig blijft de kruidnotenkroket bij Kruik verkrijgbaar, in ieder geval tot 5 december. Daarna kijkt hij wel verder. Hij heeft hij eigenlijk nog meer plannen voor de ontwikkeling van nieuwe snacks? De snackbar-eigenaar knikt. "We zijn al aan het nadenken over een soort boerenkroket, en voor kerst een soort variatie op de bitterbal. Ook krijgen we veel ideeën van mensen die de kruidnotenkroket komen halen. Er komt van alles voorbij: de kruidnoothamburger, de haringkroket…" Het is duidelijk, de kruidnotenkroket zal niet de laatste snackvariatie zijn.