De filmpjes waarin Flakkeenaars vertellen over het eiland worden vaak bekeken (Beeld: stichting Eilandmarketing).
De filmpjes waarin Flakkeenaars vertellen over het eiland worden vaak bekeken (Beeld: stichting Eilandmarketing).

Hectisch eerste jaar voor nieuwe Stichting Eilandmarketing

"We hebben het 'merk' Goeree-Overflakkee scherp"

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een jaar na de oprichting van de stichting Eilandmarketing, waarin ook het VVV een plek heeft gekregen, is het tijd om terug te blikken op een hectisch eerste jaar. In gesprek met directeur Michel de Bruin, bestuursleden Danielle Jansen en Jan Peter Robijn en wethouder Tea Both-Verhoeven passeren verschillende onderwerpen de revue, zoals woningtekort, authentiek zijn en trotse inwoners. De samenbindende factor? Het ‘merk Goeree-Overflakkee’ bij de juiste mensen onder de aandacht brengen. Op het eiland en daarbuiten.

Het hectische heeft natuurlijk vooral te maken met de coronapandemie. Toch kijkt directeur van Eilandmarketing Michel de Bruin met een positief gevoel terug op het eerste jaar. “Er is veel gebeurd. VVV en Eilandmarketing zijn samengesmolten tot één organisatie. Door aftasten, veel mensen te spreken en in de cultuur van het eiland te duiken, hebben we geprobeerd het DNA en de ambities van het eiland te vangen. Daar zijn we in geslaagd denk ik.”

Merk

Die zoektocht vormt ook de basis voor de nieuwe merkstijl, met als centraal thema ‘Ontdek je eigen horizon’. Eilandmarketing ziet Goeree-Overflakkee als een authentiek merk met een aansprekende belofte, een herkenbare visuele identiteit en een dijk van een verhaal. “Dat is precies wat we gedaan hebben in de merkgids die we hebben ontwikkeld. Hierin word je meegenomen in dit verhaal en ontdek je hoe we vanuit onze identiteit zijn gekomen tot een belofte die iedere doelgroep kan aanspreken. Van natuurliefhebber tot watersporter en van woonruimtezoeker tot ondernemer.”

Maar eerst even terug naar het afgelopen jaar. Mede dankzij de samenvoeging met het VVV beschikt het bestuur van Eilandmarketing over veel verschillende expertises. Robijn: “Van uit die verschillende expertises zoals wonen, detailhandel en recreatie houden we als bestuur toezicht op de plannen van Eilandmarketing en de uitwerking daarvan.” Both vult aan: Eilandmarketing en het VVV hadden veel raakvlakken, vandaar de samenvoeging. We wilden het breder gaan aanvliegen en vooral ook de componenten wonen en werken versterken.”

Van krimp naar groei

De wethouder benadrukt de wens vanuit de gemeente om het eiland na de herindeling weer ‘op de kaart’ te zetten. “We willen graag gepast groeien, maar het beeld was er een van een krimpende gemeente. We hebben een beweging in gang gezet om dit om te draaien.” De gemeente investeert jaarlijks een substantieel bedrag om het eiland te ‘vermarkten’.

De uitvoering van dit werk is geen taak van de gemeente, aldus Both. “Wel is een medewerker van de gemeente gedetacheerd bij Eilandmarketing en betrokken bij de uitvoering van de plannen.” Dat is niet om de boel van binnenuit te controleren, Both heeft alle vertrouwen in de capaciteiten van De Bruin en zijn team. “Maar een goede eilandmarketing is in het belang van iedereen, er ligt nu een gezamenlijk plan waar iedereen zich in kan vinden.” De Bruin vult aan: “De wisselwerking tussen alle betrokken partijen en de lokale bevolking is daarbij cruciaal. Ons vertrekpunt is nadenken over het merk Goeree-Overflakkee. Van daaruit ontrollen we onze activiteiten. Marketing kan en mag nooit op zichzelf staan.”

Coronatijd

Eilandmarketing nieuwe stijl kwam net lekker op stoom toen of corona zijn intrede in Nederland deed. Toch lag het werk ook de afgelopen periode niet stil, aldus Danielle Jansen. “We zijn gewoon doorgegaan. Denk aan de DoeGoed-actie. Dankzij een breed netwerk aan deelnemers leverde dat een mooi resultaat op.” De Bruin: “We werden eigenlijk gedwongen om elkaar te zoeken, sneller dan anders misschien was gebeurd. Nood breekt wetten, maar het voordeel is dat je mensen en veel van de ongeveer 3000 ondernemers op het eiland sneller leert kennen dan normaal gebeurd zou zijn.”

Negatief imago

Marketing roept in algemene zin niet altijd positieve gevoelens op bij mensen. Het wordt regelmatig geassocieerd met ‘geldverslindende projecten’, of zelfs ‘het verkopen van gebakken lucht’, om twee vooroordelen te noemen. Robijn vindt dat negatieve beeld niet terecht. “Eilandmarketing is gewoon heel erg belangrijk, ook voor de inwoners van Goeree-Overflakkee. Ik zal een concreet voorbeeld geven. Denk aan het ziekenhuis, een van de grootste werkgevers op het eiland. Om die draaiend te houden, heb je ook mensen van buiten het eiland nodig. Die mensen moet je wel bereiken met de juiste boodschap. Bijvoorbeeld dat je heerlijk rustig kunt wonen vlakbij het ziekenhuis, maar dat je ook in 40 minuten in hartje Rotterdam bent. Bij marketing gaat het erom welke doelen je nastreeft en welke doelgroepen je daarmee wilt bereiken. En je moet gevonden worden, want de banen in het ziekenhuis moeten bijvoorbeeld wel ingevuld worden.”

De Bruin is het daar roerend mee eens. “We proberen dat te bereiken door een merk te zijn met een concreet maatschappelijk doel. Een goed voorbeeld vind ik Tony’s Chocolonely. Zij willen aan de ene kant chocola verkopen, maar vervullen ook een maatschappelijk doel door te strijden tegen slavernij. Het is essentieel dat zo’n maatschappelijk doel er is. Mensen voelen zich meer aangesproken tot een merk dat ook maatschappelijk verantwoord onderneemt. Daar nemen we graag een voorbeeld aan.”

Mikken op gezinnen

In die zin is het dus belangrijk dat ‘het merk Goeree-Overflakkee’ scherp in beeld is, aldus de directeur van Eilandmarketing. “We weten wie we zijn. Dat is belangrijk, want we ontvangen jaarlijks zo’n 2 miljoen recreanten. We richten ons daarbij meer op gezinnen dan op feestende jongeren, want dat past gewoon beter bij ons eiland.”

Both haakt hier graag op in: “We hebben meer aan nieuwe inwoners dan aan nieuwe toeristen, vind ik. Dus richten we ons op dertigers door zaken als leefbaarheid, vitaliteit en een goed werkende lokale maatschappij te promoten. Die willen rust en ruimte voor kinderen, maar ook de beste voorzieningen zoals goede scholen, winkels en passende woningen.” Robijn: “Dat heb je als regio ook nodig. Op Goeree-Overflakkee kun je aantrekkelijk wonen én je werk in de buurt hebben.”

Woningtekort

Het woord woning is gevallen. Ook op het eiland is het woningtekort inmiddels groot. Danielle Jansen weet daar als makelaar alles van. “Het woningaanbod groeit niet hard en er staan nu maar rond de 100 woningen te koop. De ambitie is om snel meer woningen te bouwen, kwaliteit is echter nog belangrijker. We zijn een populair eiland om te wonen, maar in een keer heel veel woningen bijbouwen gaat niet. Te snel te veel nieuwe inwoners aantrekken ook niet, het blijft een wisselwerking.”

De gemeente wil ook blijven bouwen, aldus wethouder Both. “De provincie ziet echter liever dat er eerst binnenstedelijk verder wordt gebouwd. Voor de ontwikkeling van nieuwe woningen op Goeree-Overflakkee op langere termijn zijn ze op de rem gaan staan. Wij willen als gemeente graag door, dus hierover worden intensieve gesprekken gevoerd.” Jansen: “Als Eilandmarketing hebben we een goed inzicht in de mogelijkheden en wensen op het eiland en zijn ook daarin van toegevoegde waarde.”

Meten is weten

Marketing is anno 2020 vooral ook meten. Niet in de laatste plaats omdat het een belangrijke graadmeter is in hoeverre campagnes succesvol zijn en de juiste doelgroepen bereiken. De Bruin: “We zijn nu alles aan het neerzetten. Denk aan nieuwe websites voor wonen, werken en recreatie. Ook zoeken we contact met externe organisaties om ons netwerk verder te professionaliseren, zoals samenwerkingen met influencers op social media en inwoners te betrekken in video’s over wonen op het eiland. Die worden goed bekeken, mensen zien dat alles authentiek is. Ook kregen we vorige week uitgebreid aandacht in het tv-programma ‘3 op Reis’, dan ben je als eiland gewoon een kwartier lang in beeld. De komende jaren gaan we de effecten zien van onze inspanningen.”

Trots op Flakkee

De laatste, misschien wel belangrijkste troef zijn de inwoners van Goeree-Overflakkee zelf en de trots die ze voelen, uitstralen en verwoorden als het over hun eiland gaat. De vier hebben er allemaal een duidelijke mening over. Robijn: “De meeste Flakkeenaars zijn gewoon heel erg heel trots op hun eiland. En ik kan het weten, want ik ben de enige niet-overkanter in dit gesprek.” Both: “Trotse inwoners zijn de beste ambassadeurs die we ons kunnen wensen.” De Bruin: “Authentiek zijn betekent dat je ook als Eilandmarketing dingen doet waar je die trots aan kunt ontlenen.” En Jansen besluit: “Mensen prikken er snel doorheen als iets niet echt, niet authentiek is. Dat wordt zeker online genadeloos afgestraft.”

Afbeelding
Een van de posters van Ontdek je eigen horizon.