Afbeelding
Foto:

Een bruggetje vol T-shirts met harten voor het zorgpersoneel

DIRKSLAND – Spandoeken en T-shirts met bemoedigende teksten. Die hingen in de eerste coronagolf aan de leuningen van het wandelbruggetje over de boezem in Dirksland. Ze waren bedoeld om het personeel van het ziekenhuis een steuntje in de rug te geven. De actie was een idee van Nicoline Jelier, die niet ver van het bruggetje woont. Ze mobiliseerde de hele buurt.

Door Kees van Rixoort

“Ik werk zelf in de zorg, bij een begeleide woonvorm in Middelburg. We hebben daar gelukkig niet met corona te maken gehad. Mijn moeder werkt bij CuraMare in de thuiszorg en een vriendin heeft een baan in het ziekenhuis”, vertelt Nicoline (25), die dus van nabij hoorde over wat corona teweegbracht in de zorg.

Heftige tijd

“Ik dacht: al die verpleegsters, verzorgenden en dokters werken zo hard. Het zou mooi zijn om ze te laten weten dat we aan ze denken in deze heftige tijd. Op Instagram zag ik een actie ‘hart voor de zorg’ en bijvoorbeeld in België hingen ze T-shirts voor het raam met een hart erop. Foto’s daarvan werden gedeeld via sociale media.”

Nicoline wilde ook zoiets in Dirksland. Maar ze twijfelde: zouden er wel genoeg mensen zijn die een shirt voor het raam willen hangen? Een lumineuze inval volgde. “We hebben hier een looproute van de parkeerplaats naar het ziekenhuis, via het bruggetje. Daar komt heel veel ziekenhuispersoneel dagelijks langs. Als we daar nou eens T-shirts met harten ophangen…”

Ze deed een briefje in de bus bij haar buurtgenoten. De oproep een wit T-shirt te voorzien van een hart en een tekst was vooral gericht aan de kinderen. Nicoline sprak ook kinderen in de buurt rechtstreeks aan: “Wil je meedoen? Heb je een oud shirt van je papa, dat je kan gebruiken?”

Het resultaat was boven verwachting. “Ik dacht: in het begin zullen er misschien maar vijf shirts hangen, maar het waren er gelijk al veel meer. Ze druppelden bij mij binnen – dat was het inleveradres –, maar er waren ook veel mensen die zelf T-shirts gingen ophangen. En zelfs spandoeken. Allemaal met een rood hart en teksten als ‘we denken aan jullie’ en ‘we bidden voor jullie’.”

Veel hulp

Nicoline kreeg veel hulp van kinderen uit de buurt. Ze noemt Wilmer, Matthijs en Julia, die zelf de nodige T-shirts beschilderden en ook hielpen met het ophangen van al die dankbetuigingen aan de leuningen van het bruggetje. Dat laatste, het bevestigen, gebeurde met tiewraps. Daardoor ging het textiel niet waaien en kon iedere passant de teksten goed lezen. In totaal hingen er enkele tientallen shirts, niet alleen aan het bruggetje, maar ook aan de hekjes aan de Boezemweg-zijde van het zebrapad.

De reacties waren mooi. Nicoline zag bijvoorbeeld een bericht op CuraNet bij een foto van de versierde brug: “Kijk eens wat ik net zag: een hart onder de riem van de mensen die aan jullie denken.” En ook op Instagram kwamen enthousiaste berichten voorbij.

“Heel leuk”, blikt de initiatiefneemster terug op de actie. “Vooral voor de kinderen die zo enorm hun best hebben gedaan. Er was er zelfs een die een hart met sierrandjes had geschilderd en met allemaal bloemetjes eromheen. Dat shirt hebben we een ereplaats gegeven.”

Volgens Nicoline, die zelf ook twee T-shirts bewerkte, was de actie echt nodig. “Die eerste golf was overrompelend. Er leefde toen echt het idee dat we het met z’n allen moesten doen. Maar nu, in de tweede golf, werkt het personeel in het ziekenhuis net zo hard. Soms hoor je zelfs dat het nu nog heftiger is… Misschien wordt het tijd voor een nieuwe actie. Ik heb al eens gedacht om een lijn met vlaggetjes op te hangen. Aan de voorkant van het ziekenhuis zijn ze aan het bouwen, dus dat is niet zo’n goede plek. Het bruggetje is beter.”

Afbeelding